Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följde med smugglande kompis – får skadestånd av svenska staten

Annons
När de båda männens bil rullade av rampen i Kapellskär var tullen där – men bara föraren kunde dömas. Passageraren friades och får nu skadestånd.

Den 30-årige mannen från Litauen stoppades tillsammans med sin bäste kompis i en bil av tullen i Kapellskär när de rullade av färjan från Estland. Bilen visade sig vara specialpreparerad för cigarettsmuggling.

Av någon anledning fattade tullen, som vi tidigare skrivit, misstankar mot bilen när den rullade av färjans ramp i början av maj i år.

Allt såg på ytan lugnt ut, men när tullen tittade lite närmare på bilen var den full av fiffiga lönnfack. Tullinspektörerna plockade fram limpa efter limpa, paket efter paket, nära 2500 paket cigaretter.

I de baltiska staterna är cigaretter betydligt billigare än i Sverige och Norge – männen sade sig vara på väg till Norge för att arbeta där.

Båda männen åtalades vid Norrtälje tingsrätt för smuggling. 30-åringens kompis, som satt bakom ratten till bilen – en bil som dessutom tillhörde hans flickvän – dömdes för smuggling till en och en halv månads fängelse och cigaretterna togs i beslag. Bilen togs också i beslag.

Men för 30-åringens del var det annorlunda. Rätten ansåg att det visserligen fanns besvärande omständigheter som talade för 30-åringens skuld; han reste tillsammans med sin bäste kompis och hade inledningsvis lite svårt att förklara sig.

Men sammanfattningsvis räckte inte bevisen till för att döma honom. Han friades och den friande domen har vunnit laga kraft.När rätten kom fram till att 30-åringen inte kunde dömas hade 30-åringen redan suttit inlåst som anhållen och häktad under drygt tre veckor innan han släpptes.

För den inlåsningen får han nu ersättning med 25 000 kronor av Justitiekanslern.

Mer läsning

Annons