Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ Ture på nya äventyr

När Ture går på promenad med hunden Hej tar vinden tag i honom. Plötsligt förs han långt ut i stora världen i pjäsen ”Ture blåser bort”, som har premiär på Hedmans teater på lördag.
- Han får se både hav, savanner och stjärnor, säger Annika Hedman.

Annons

På scenen står ett litet hus. Skådespelaren Annika From Borg möblerar det med soffa, bord, stol och en liten blomma som heter Lisa.

Här är det lilla huset där Ture och hans lilla hund Hej bor, förklarar hon.

Då dyker Tures glada ansikte upp i ett fönster. I ett annat fönster sticker Hej ut nosen och säger Voff, voff.

Sen går de ut på promenad. Och hamnar uppe på taket.

”Ture blåser bort”, som har premiär på Hedmans teater på lördag, vänder sig till barn från 2 år. Pjäsen bygger på en av Anna-Clara och Thomas Tidholms böcker om Ture och hans hund Hej.

 Vi letar efter historier som har något budskap. Ture kastar sig ut i världen, det händer saker. Livet är inte farligt, det är väl det som är budskapet. Men han har det härligt i sin egen lilla värld där hemma också, säger Mårten Hedman.

Ture är en liten glad figur, med runda äppelkinder och vänlig blick.

Han är lugn och tar saker som de kommer. Samtidigt är han lite sugen på äventyr, säger Annika From Borg, som är både berättare och dockspelare i pjäsen.

Det är jättekul, det är en utmaning att vara ensam med dockorna och få den världen att leva.

Dockorna Ture och Hej är gjorda av Eva Grytt, som också skapat den läckra scenografin, med ett böljande sidenhav och en savann med spännande djur. Platser dit Ture och Hej far i väg som en virvelvind, kors och tvärs genom luften.

Hedmans teater har sin fasta scen på Grossgärdsgatan i Norrtälje. Där har ”Ture blåser bort” premiär och där spelas pjäsen också på tisdag och onsdag. Sedan ger den sig ut på turné runt om i landet.

Vi har utsålt under hela våren och halva hösten, säger Annika Hedman.

I februari spelas ”Ture blåser bort” på förskolor i Norrtälje och till våren är den tillbaka på hemmascenen. Hedmans teater turnerar också med de båda pjäserna ”Maskresan” och ”Fickspöken”, som även spelas i Norrtälje vid olika tillfällen under våren.

”Ture blåser bort” inleds med vänlig, välkomnande musik. Stämningen är varm och ombonad. Ture och Hej ger sig visserligen ut på hisnande äventyr, men till sist kommer de hem.

Till det lilla huset, där de har det bra.

Barnteater

Ture blåser bort

Efter Anna-Clara och Thomas Tidholms bok

Bearbetning och regi: Mårten Hedman

Scenografi och dockor: Eva Grytt

Musik: Arne Löthman

På scenen: Annika From Borg

Hedmans teaterfrån 2 år

Premiär 24 januari, spelas kl 13 och kl 15.

Spelas även 27 och 28 januari.

Mer läsning

Annons