Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogden tar pensionen

Kronofogden kräver att 82-åriga Margareta Granqvist från Vätö varje månad ska betala 407 kronor till sin granne vars tall hon sågat ned. Totalt ska hon betala drygt 100.000 kronor.
Är det rätt eller fel att kräva Margareta på pengar? Artikeln väcker många reaktioner. En vill starta insamling, en annan tycker att man ska respektera lagen. Vad tycker du? Läs och kommentera!

Annons

Jag undrar varför min granne inte kan släppa det här, säger Margareta Granqvist.

I december 2004 sågade Margareta Granqvist ned en tall som stod på grannens tomt. Hon gjorde det i tron om att tallen störde en telefonledning som gick till hennes hus. Eftersom hennes man var sjuk behövde hon ofta ringa, men hörde då endast brus. Margareta Granqvists granne reagerade med att stämma henne och krävde att hon skulle sätta dit en ny tall för ett värde av nära 150 000 kronor. 

Hon friades förra våren av Norrtälje tingsrätt från brottsmisstankar, men blev ändå tvungen att betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till sin granne.

 Men med min lilla änkepension så har jag inte råd att betala en så stor summa. Jag förstod redan då att det skulle bli utmätning, säger Margareta Granqvist.

I höstas började mycket riktigt kronofogden att gå igenom alla hennes kvitton, tillgångar och utgifter. Bland annat tog man ut 8 000 kronor direkt från två av hennes bankkonton utan att meddela henne.

 Jag känner mig ständigt bevakad och förföljd. Allt jag gör måste rapporteras in. Det är ingen rolig känsla. 

För någon månad sedan fick Margareta Granqvist ett besked där kronofogden fastställde att hon ska betala sin granne 407 kronor i månaden tills hon har betalat av sitt skadestånd. Trots att summan från början var högre är det ändå ett ekonomiskt problem för henne.

 Jag behöver vartenda öre själv. Och jag tror knappast att min granne hinner få ut alla pengar. Jag blir inte yngre och absolut inte piggare av att hålla på så här, säger Margareta Granqvist.

Sedan grannfejden började har hon inte pratat personligen med sin granne, men tycker det är obehagligt att varje dag behöva se hans hus från sitt köksfönster.

 Det hade varit bra om vi fått prata om det här först. Det känns så jobbigt att han inte kan släppa det här.

 Flytta härifrån kan jag inte heller. Var skulle jag ha råd att bo?

Skulle du ha huggit ned tallen om du varit i samma situation i dag?

 Nej, det hade jag inte gjort, även om jag då handlade i god tro, säger Margareta Granqvist.

NT har förgäves sökt grannen för en kommentar. 

Kim Nilsson

[email protected]

Mer läsning

Annons