Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler misstag och hon får gå

Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO-ordförande, men skall rensa bland sina uppdrag och avgå från ytterligare några styrelser. Det var beskedet efter LO-styrelsens långa krismöte i går, som slutade först vid halv åtta-tiden på kvällen.

Annons

Enligt uppgift var det en enig LO-styrelse som stod bakom beslutet att låta Wanja Lundby-Wedin sitta kvar som ordförande. Det är knappast sant. En extrainsatt LO-styrelse sitter inte i möte i sju-åtta timmar om alla LO-förbund är rörande eniga. Enligt uppgift har också minst tre förbund, Byggnads, Transport och Seko, krävt att Wanja Lundby-Wedin skulle avgå. Men tydligen har dessa förbund blivit övertalade, eller fått ge sig för övermakten.

Den akuta krisen för Wanja Lundby-Wedin tycks alltså vara över. Men självklart har hennes position försvagats kraftigt. Att hon över huvud taget får vara kvar beror på att hon hittills varit väldigt omtyckt och respekterad bland medlemmarna, och att hon inte har varit inblandad i några större skandaler tidigare. Men om det kommer fram fler pinsamma detaljer kring AMF Pension, eller om hon gör nya misstag på några andra områden, så kommer hon att tvingas avgå.

Wanja Lundby-Wedins trovärdighet har också minskat kraftigt. I fredags visade en opinionsmätning att bara en fjärdedel av svenskarna tyckte att hon skulle sitta kvar som LO-ordförande, medan hälften tyckte att hon skulle avgå.

Det här gör att Wanja Lundby-Wedin i fortsättningen får mycket svårt att få genomslag i debatten för LO:s budskap. Och i vissa frågor, som när det gäller kritik mot direktörers bonusar, har hon lika hög trovärdighet som Jan Emanuel Johansson har när det gäller kritik mot hyresvärdar som tar ut överhyror.

Trots detta sade Wanja Lundby-Wedin i går att hon skulle kritisera höga bonusar och pensionsavtal i sitt förstamaj-tal. För hennes egen skull är det bara att hoppas att hon tänker om. Varje gång hon nämner ordet ”bonus” kommer hon att vrida om kniven ytterligare i den vanlige LO-medlemmens hjärta.

Helt klart är i alla fall att Wanja Lundby-Wedin uppenbarligen är enormt envis och känner en stor kamplust, inte minst inför första maj. Frågan är dock om samma sak gäller för de vanliga funktionärerna i både LO och i det socialdemokratiska partiet. Båda organisationerna har just nu ordförande som är kraftigt ifrågasatta. Misstro gentemot ledningen brukar göra att gräsrötternas kamplust minskar avsevärt.

Mest besviken över att Wanja Lundby-Wedin får sitta kvar är dock troligen inte LO:s gräsrötter, utan den socialdemokratiska partiledningen. Wanja Lundby-Wedin blir en stor belastning för partiet vid nästa års riksdagsval. Om hon nu lyckas sitta kvar så länge.

Mer läsning

Annons