Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler måste ta debatten

Det tycks just nu inte helt otänkbart att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen vid valet 2010. Partiet har till exempel varit över fyraprocentsspärren i flera opinionsmätningar den senaste tiden. Man har också ganska gott om pengar att röra sig med efter framgångarna i valet 2006, då man fick mandat i 144 kommuner och tre landsting.

Annons

Dessutom kommer Sverigedemokraterna att få olika typer av hjälp från Danske Folkeparti. Detta främlingsfientliga parti vill givetvis gärna få ett systerparti på andra sidan Öresund.

Hittills har de etablerade partierna försökt att tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Den taktiken har dock de flesta nu frångått. De har insett att den taktiken bara leder till att partiet kan föra fram sitt budskap oemotsagt.

Nästan alla i de etablerade partierna är dock ovana vid att debattera med sverigedemokrater. Det gör att många lokalpolitiker tvekar att ta debatten. De känner att de inte kan tillräckligt om invandringspolitik, och de är inte vana vid den aggressiva argumentationsteknik, och det bollande med statistiska sifferuppgifter, som många sverigedemokrater ofta använder sig av. Vissa är också rädda för att debattera med främlingsfientliga partier, eftersom detta kan innebära risk för att utsättas för olika typer av hot. Det här märktes mycket tydligt här i Norrtälje när Sverigedemokraternas systerparti Nationaldemokraterna ställde upp i kommunalvalet 2002, och förde fram sina argument i debattartiklar här i Norrtelje Tidning. Ingen av lokalpolitikerna i de etablerade partierna gick då in i debatten.

Det är därför bra om partiernas riksorganisationer stödjer sina lokalpolitiker, och tar fram faktamaterial om Sverigedemokraterna och hur sverigedemokraternas argument bäst kan bemötas. Så tycks också socialdemokraterna redan ha gjort. Partiets ”hemliga” strategidokument för att bemöta Sverigedemokraterna har de senaste dagarna läckt ut och går nu att läsa på nätet.

Dokumentet har fått hård kritik, och mycket håller också låg kvalitet. Det räcker absolut inte till för den som vill vinna en debatt med sverigedemokrater. Men det är en början, och kommer säkerligen att bli bättre. Förhoppningsvis tar också andra partier fram liknande dokument. Och det är inget konstigt att sådana ”hemliga” dokument arbetas fram. Sådana finns redan om de etablerade partierna.

Mycket pekar på att Sverigedemokraterna kommer att använda nästa års val till Europaparlamentet som avstamp till riksdagsvalet 2010. Då behöver lokalpolitikerna kunna ta debatten. För det vore en mindre katastrof om Sverigedemokraterna kom in i Europaparlamentet och en stor katastrof om de kom in i riksdagen.

Mer läsning

Annons