Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler gåvor bra för Sverige

Det borde väl egentligen inte behöva sägas så här års. Ett generösare och mera givmilt folk är bra för vårt samhälle. Men gåvor som ges helt oegennyttigt, utan förväntan om att få något tillbaka eller kanske ens ett ordentligt tack, den typen av gåvor är vi i vårt land inte särskilt bra på.

Annons

En av förklaringarna är att den svenska arbetarrörelsen av tradition varit stark motståndare till avdragsrätt för gåvor. Den skulle, anser man, leda till mer av välgörenhet och skapa ett oönskat beroende mellan givare och mottagare. Risken finns då att viktiga verksamheter inte kan fortsätta om en eller flera tunga donatorer tröttnar och intresserar sig för något annat.

Alliansregeringen har inte särskilt förvånande samlat sig till en annan linje. Den utredning man tillsatt andas dock kompromiss lång väg. Den normala ordningen är att ge i uppdrag att pröva om en viss idé kan utvecklas och genomföras. En sådan prövning skall också denna utredning göra men även om man kommer fram till att en avdragsrätt inte bör genomföras skall ett konkret förslag tas fram. I så fall helt i onödan!

Viss hjälp på vägen har man nu fått genom ett debattinlägg och en rapport från grupp där bland andra Cancerfonden ingår. Gruppen vill se en avdragsrätt införd enligt två linjer.

Den ena liknar avdraget för hushållsnära tjänster. De skattskyldiga skall yrka avdrag i deklarationen och får sedan skattereduktionen på skattsedeln.

Det är en bra och enkel modell. Erfarenheter finns från det nya avdraget för hushållsnära tjänster. Skatteeffekten blir lika för alla och det går inte att fuska. En nackdel är dock att givaren får vänta på de pengar som kommer tillbaka.

Gruppens andra modell bygger på att gåvan dras av från lönen av arbetsgivaren. Den är på sitt sätt enklare, utom för lönekontoren, ”skatterabatten” uppnås då direkt.

Den stora nackdelen, och det talar definitivt emot en sådan här lösning, är att skatteeffekten blir beroende av vars och ens inkomst. Det blir således mer lönsamt för höginkomsttagaren att vara generös än det blir för den med låg inkomst.

Självklart måste en sådan här avdragsrätt vara förenad med restriktioner och strikta avgränsningar. Avdraget kan inte få vara hur stort som helst, då blir ju skatteplikten frivillig.

Den typ av stora donationer till olika ändamål som är så vanliga i USA kommer inte att öka direkt genom en avdragsrätt. Men möjligen kan den så frön så nästa generations Stefan Persson, Christina Stenbeck, Ingvar Kamprad eller vad de nu kan komma att heta, får lite mer av generositet med sig redan med modersmjölken. För ett generösare Sverige blir vi alla vinnare på.

Mer läsning

Annons