Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskrätter från Grisslehamn

Under drygt 25 års sommarboende i Grisslehamn har svågrarna Wilhelm Wråkhufvud och Peter Danielsson längtat efter en riktig sommarkrog på orten. Här är recept på fisksoppa och fiskspett från Grisslan.

Annons

Grisslans fisksoppa på Dürings vis med basilikaaioli och crostini (4 port)

1 l fiskfond

0,5 strimlad purjolök

1 fänkål

3 dl grädde

2 dl mjölk (3%)

1/4 rotselleri

0,5 palsternacka

1 påse saffran

300 g tärnad torsk

300 g tärnad lax

200 g tärnad marulk

musslor

räkor

salt

1. Fräs purjolöken i smör tills den är mjuk, men inte fått färg. Häll på fiskfonden och koka upp.

2. Tärna fänkål, rotselleri och palsternacka och häll ned i fonden, låt sjuda i 7 till 10 minuter.

3. Slå på saffran, grädde och mjölk och låt det hela sjuda i cirka 20 minuter.

4. Ha i de olika fisksorterna cirka 10 minuter innan servering, koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar, garnera med massor av musslor och räkor.

5. Servera med aioli och crostini.

Basilikaioli:

2 dl majonnäs

1 klyfta vitlök

5 basilikablad

citronjuice

1. Pressa vitlöken i en skå. Rör ner majonnäsen.

2. Hacka basilikan och blanda ner i majonnäsröran.

3. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.

Crostini:

dagsgammal baguette

olivolja

salt

1. Skiva baguetten tunt, cirka 3 mm tjocka.

2. Lägg ut brödskivorna på en plåt och ringla olivolja över.

3. Strö över salt och peppar och rosta i 175 graders värme i cirka 4 minuter.

BBQ-grillat fiskspett med skaldjur (4 port)

4 grillspett förses med följande:

1. Bitar av gul och röd paprika, tigerräkor med skal, marulk, lax, pilgrimsmusslor, ananas och rödlök. Börja och sluta med paprika.

2. Pensla spetten med basilikaolivolja, peppra och salta.

Grilla helst i bbq-grill om du har, annars med indirekt grillning i klotgrill under lock.

3. Lägg grillkolen på ena sidan och spetten på den andra. Alltså inte direkt över glöden. Idealisk grilltemperatur är mellan 120 160 grader och ger färdiga spett efter ca 15-20 minuter. Salta ytterligare en gång när allt är färdiggrillat.

Mango-och avocadosalsa (4 pers)

Servera en mango- och avocadosalsa med lime och chili till fiskspetten. Önskar man en mer mättande rätt kan man servera buljongkokt ris och basilikaaioli (se recept ovan) till.             2 mangofrukter

1 avocado

1 lime

0,5 till 1 röd chilifrukt

0,5 rödlök

1. Skala, skär mango och avocado i små tärningar.

2. Hacka den röda chilifrukten. Pressa saften ur limefrukten.

3. Skala löken, skär i fina strimlor.

4. Blanda allt i en skål och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Ställ blandningen svalt en halvtimme innan servering. Du kan göra klar salsan tidigare men blanda då i rödlöken först när det är dags att äta.

Mer läsning

Annons