Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

First in West misstänkt för ekobrott

Parallellt med Skatteverkets aktion och Länsrättens dom pågår en förundersökning gällande First in west hos Ekobrottsmyndigheten.

Annons

Som NT tidigare berättat har både Skatteverket och Tullverket anmält First in west till Ekobrottsmyndigheterna för misstänkt skattebedrägeri. Lennart Sennmark på Skatteverket bedömer First in wests agerande som grovt skattebrott. 

Lennart Gollrad, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, kan inte kommentera ärendet men bekräftar att det pågår en förundersökning och att man nu ska gå igenom Länsrättens dom för att göra en bedömning huruvida ägarna till First in west gjort sig skyldiga till brott. 

Vad brukar följderna bli om man fälls för grovt skattebrott?

I generella termer så handlar det om fängelsestraff. Minst sex månader och högst sex år. Sedan brukar det också bli förbud mot att driva företag i cirka fem år, säger han. 

En av styrelseledamöterna till First in west, Peter Linusson, vill inte kommentera vare sig Länsrättens dom eller Ekobrottsmyndighetens utredning.

Nej, att Länsrätten kommit med ett beslut visste jag inte ens, det tänker jag inte kommentera heller.

Men reagerar du alls på att Länsrätten nu begär att ni ska betala 192 miljoner kronor samt att det finns risk att Ekobrottsmyndigheten dömer er till fängelse?

Nej, jag har ingenting alls att säga om det. 

Bolagets ombud, Fredrik Zetterlund, anser att Länsrättens dom är felaktig.

Ja, det här ska överklagas. Och då tror jag att vi har goda möjligheter att vinna.

Skatteverket hävdar att bolaget ägnat sig åt karusellhandel. Vad säger du om det?

Det gör bolaget inte, det är helt felaktiga påståenden. 

Bör bolagets ägare vara nervösa inför framtiden?

Nej, det tycker jag inte. Bolaget har inte gjort något olagligt. Bolaget kan dessutom redovisa att det finns både lagliga köpare och säljare, säger han.

Katarina Hansson

[email protected]

Läs även

Norrtäljeföretag döms betala 192 miljoner

Mer läsning

Annons