Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det fler missar?

Finanskrisen och lågkonjunkturen drabbar inte bara dem som nu blir utan jobb. Även pensionärerna drabbas, och kommer att få sänkt pension nästa år.

Annons

Det beror på att pensionerna följer samhällsutvecklingen, enligt det beslut som riksdagen fattade i slutet på 1990-talet. Då infördes ett nytt pensionssystem, som ersatte det gamla ATP-systemet. I ATP-systemet följde pensionerna prisutvecklingen, vilket gjorde att pensionerna i princip aldrig sänktes. I det nya pensionssystemet följer dock pensionerna samhällsutvecklingen, vilket innebär att pensionerna blir lägre om BNP sjunker. Pensionerna blir också lägre om pensionssystemet går back, vilket det gjorde i fjol.

Det här var ett bra beslut. Genom att pensionerna bestäms av samhällsutvecklingen så blir det en större samstämmighet mellan löner och pensioner.

Det finns dock nackdelar. Om systemet går kraftigt back innebär det en stor sänkning av pensionerna. Och eftersom systemet gick 281 miljarder back i fjol innebär det enligt Försäkringkassan att pensionen nästa år kan bli drygt 500 kronor lägre.

Det här tyckte regeringen var för mycket. Försäkringskassan fick därför i uppdrag att se hur man skulle kunna förändra systemet så att effekterna inte blir så drastiska.

I går presenterades Försäkringskassans förslag. Man ger två alternativ, som båda ger en mindre sänkning än enligt de regler som gäller i dag. Å andra sidan innebär förslagen att pensionerna, när ekonomin hämtar sig igen, under några år kommer att öka långsammare än samhällstillväxten.

Försäkringskassans förslag kommer nu att diskuteras av de fyra Allianspartierna och Socialdemokraterna, det vill säga de partier som stod bakom pensionuppgörelsen. Allt tyder på att man kommer att enas om något av Försäkringskassans två alternativ, för att på så sätt undvika en kraftig sänkning av pensionerna.

Det är bra. Även om principen att pensionerna skall följa samhällsutvecklingen är helt riktig, så är det inte rimligt att pensionerna skall kunna sänkas med flera hundra kronor under ett år. Därför är det rätt att se till att effekterna på pensionen av en försämrad samhällsekonomi slås ut över flera år.

Samtidigt är det konstigt att politikerna redan nu tycker att de behöver göra om reglerna för pensionssystemet. De politiker som beslutade om det nya pensionssystemet måste ha varit medvetna om att BNP och aktiekurser skulle kunna minska det gör de ju ibland, även om det inte är så ofta. Trots det vill de redan nu göra om reglerna.

Det är lätt att bli lite orolig. Finns det fler händelser som gör att reglerna i pensionssystemet måste förändras? För även om det är mycket ovanligt med så kraftig lågkonjunktur som den vi är inne i just nu, så finns det andra ovanliga händelser. Klarar pensionssystemet dem?

Mer läsning

Annons