Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finner sig själva på olika vägar

Mala, den lilla flickan i berättelsen, står plötsligt mitt ute i den djupa skogen. Hennes sällskap har fortsatt vintervägen över den frusna sjön. Men någonting säger Mala att den vägen vill hon inte gå. Det är som ett förebud. Ska hon hitta hem måste hon följa en annan väg, en annan röst. Den inre rösten.

Annons

Hitta hem

Bonniers

Elisabeth Rynell

Malas far, som även var som en mor för henne, är död, dräpt. Kanske är någon ute också efter Malas liv. Hon måste sätta sig i säkerhet. Till Hälsingland går färden, varifrån fadern stammade. En lång och farlig vandring för en liten flicka, i ett avlägset 1500-tal.

Hild heter en annan flicka. Hon spelar Beatles på sin grammofon. ”I am the walrus”, gång på gång. Hon bor med sina föräldrar, men kommer att bli som en dotter i en grannfamilj. Hennes liv skildras upp i tonåren, då hon hamnar som au pair i London.

Två berättelser som löper parallellt, om också i olika århundraden. Den ena flickan söker sina rötter och sitt ursprung genom att återvända. Tryggheten tycks stå att finna hos släkt och vänner. Hild gör en motsatt resa. För att finna sig själv måste hon lämna sina närmaste. Är det så man ska tolka dessa medryckande och kraftfullt skildrade berättelser? Kanske!

Mer läsning

Annons