Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmfestival på höstlovet

På höstlovet blir det galapremiär för Norrtäljes första filmfestival, Roslagsrullen.
Festivalen ska bestå av filmer som gjorts av filmmakare mellan 13-25 år.
Den 1 oktober är sista inlämningsdatum för deltagande.

Annons

Den lokalt producerade filmen har fått ett uppsving i år. Det började med Carl-Petter Montells långfilm Viskningen i våras och följs nu med kommunens första egna filmfestival, Roslagsrullen.

Vi hoppas att detta ska inspirera ungdomar att vilja göra film, resultatet är inte det viktigaste, utan att man försöker, säger Roger Hansson, en av arrangörerna tillsammans med Lotta Ekwall-Ericson.

Roslagsrullen innehåller åtta tävlingskategorier där man kan göra en kortfilm, en trailer, ett drama på max 15 minuter, en musikvideo eller en film noir, en svartvitt film utan dialog. Det finns också tre specialklasser som riktar sig till barn upp till 12 år, en mer personlig videodagbok i kategorin Ung i Roslagen och en speciell klassen för tjejer.

Jag vill flagga extra för kategorin Ung i Roslagen eftersom man där gör mer dokumentära filmer vilket kan vara lättare om man är nybörjare. Filma en dag i ditt liv och klipp ihop, det kan bli jättebra, säger Lotta Ekwall-Ericson.

Filmerna som deltar i Roslagsrullen kommer att visas under fyra dagar under höstlovsveckan, den 2731 oktober. På fredagen blir det gala på Roslagsskolan där man delar ut tre priser, guldrullen, silverrullen och bronsrullen, till de filmer som juryn gillat bäst. Juryn kommer att bestå av Carl-Petter Montell, en representant från sponsorn Roslagens sparbank och en professionell filmare.

Festivalen kommer även att innehålla workshops och temakvällar på U-huset. Hela veckan ska handla om film, säger Roger Hansson.

Behövs det verkligen en enskild tjejklass?

Jag tycker absolut det. Det är viktigt att tjejerna kan få verka i ett eget forum där de får göra vad de vill utan inverkan från andra, säger Lotta Ekwall-Ericson.

De som saknar material eller känner för att få lite extra hjälp kan varje eftermiddag besöka filmstudion på Brännäsgården där David Kindberg finns som handledare.

Här har vi både utrustning och filmredigering att låna ut. Det är bara att höra av sig, säger han. 

Hittills har det inte kommit in en enda film och sista inlämningsdatum närmar sig. Men enligt Roger Hansson eller Lotta Ekwall-Ericson kommer festivalen att gå av stapeln oavsett deltagande.

Kommer ingen film in får vi visa andra filmer i stället. Vi tänker även göra festivalen till ett årligt arrangemang. Vi är envisa och tänker inte ge oss, säger Lotta Ekwall-Ericson.

Vi kommer att finnas på höstmarknaden för att samla in bidragen. Har man inte hunnit klart med sin film, men tror att man hinner till festivalen kan man komma till oss för dispens, säger Roger Hansson.

Tre tips till dig som vill göra film:

1) Gör inte allt så komplicerat, utgå från dig själv och vad du skulle vilja se.

2) Om du inte har någon idé, filma det du ser och sätt ihop en story i klipprummet.

3) Filmen behöver inte vara konstnärlig med avancerade bilder. Gör det enkelt.

Mer läsning

Annons