Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festa med sött i sommar

Nationaldag, skolavslutning eller jämn födelsedag - så här års brukar det finnas mycket att fira. Bjud på NT-medarbetaren Maida Zameticas sommarfavoriter: härligt fräsch jordgubbscheesecake, valnötsbrownies och banantårta.

Annons

En mäktig och god kaka som Maida ursprungligen fick receptet på av arbetskollegan Annelie Sundgren. Barnsligt gott med vaniljsås till.

Banankaka

3 bananer

5 ägg

3 dl strösocker

150 g mandelmassa

3,5-4 dl vetemjöl

ca 50 g smör

ca 50 g choklad

1. Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv mandelmassan.

2. Blanda ner mandelmassan och mjölet i äggsmeten. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form (ca 26cm i diameter). Skala och skiva bananerna.

3. Fördela bananbitarna av två bananer över smeten. Häll i resten av smeten och avsluta med att lätt trycka ner resten av bananbitarna. Hyvla till sist över smöret.

4. Grädda kakan i 175 grader, 35-40 min. Låt den svalna i 15-20 min. Riv chokladen på finsidan och strö över kakan.

Jordgubbscheescake

100 g smör

250 g digestivekex

5 gelatinblad

400 g färska jordgubbar

2 msk citronsaft

3 dl florsocker

2 äggvitor

2 dl vispgrädde

Dekoration: 1 gelatinblad och 20 st jordgubbar

1. Smula digestivekex (ev. riv på rivjärnet). Smält smöret och blanda med kexen.

2. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna.

3. Vispa ihop jordgubbspurén, citronsaft och florsocker. Ställ åt sidan. Vispa grädden tjock.

4. Vispa äggvitorna hårt. Smält gelatinbladen på mycket svagt värme, blanda det i jordgubbspurén. Vänd ner alltsammans och rör om försiktigt.

5. Häll smeten i formen och låt stå kallt, helst över natten.

6. Smält, tidigast efter några timmar, det blötlagda gelatinbladet, mixa jordgubbarna avsedda för dekoration och blanda i gelatinet. Bre över kakan och ställ kallt i ytterligare några timmar.

Chokladbrownies

200 g Philadelphiaost

0,5 tsk vaniljextrakt

drygt 2,5 dl strösocker

2 ägg

100 g smör

3 msk kakaopulver

knappt 2 dl extra fint vetemjöl

knappt 2 dl hackade valnötter

Glasyr:

100 g mörk choklad

50 g smör

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en kakform ca 20x20 cm.

2. Ta 4 msk socker och blanda med ost och vaniljextrakt. Rör äggen och resten av sockret vitt och pösigt.

3. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på låg värme till smöret har smält och du får en slät massa. Rör ner det i ägoblandningen. Vänd ner mjölet och nötterna.

4. Häll ner hälften av smeten i formen, den ska vara lite kladdig. Släta till ytan. Bred försiktigt på ostblandningen och täck med resten av smeten. Grädda i 40 min. Låt svalna.

5. Smält smöret på svagt värme och låt småkoka, tills all vatten har avdunstat, 3-4 min. Hacka chokladen och häll det varma smöret över. Blanda tills all choklad har smält. Bre över kakan.

Mer läsning

Annons