Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem varianter av strömming

Laga strömming som en riktig rospigg! I dag har Köket tagit hjälp av NT-medarbetaren Bosse Åhs för att provlaga en rad klassiska recept - alla hämtade ur Roslagsmuseets smakliga publikation ”Strömming på 50 olika vis”. - Fiska själv, färskare fisk än så kan du ju aldrig få, säger vane strömmingfiskaren Bosse Åhs.
 

Annons

Sotare från Roslagen

1 kg strömming

1 l kallt vatten

1 dl salt

1. Rensa fisken, men låt ryggbenet sitta kvar. Blanda vatten och salt, lägg i fiskarna och låt dem ligga i en timma. Låt dem därefter rinna av.

2. Lägg fisken i ett halster och stek över glöd tills de är genomstekta. Man kan också använda en olja, mycket het gjutjärnspanna.

3. Servera sotarna med kokt potatis och smält smör, kryddat med gräslök och dill.

Roslagsströmming från

Norrtälje Stadshotell

1 kg småströmming

2 dl gräddfil

1 ägg

1 dl rågmjöl

1 dl ströbröd

2 tsk salt

100 g smör

1. Rensa, bena ur och skölj fisken.

2. Blanda gräddfilen med ägget och låt strömmingarna marineras i en timme.

3. Blanda ströbröd med rågmjöl och salt. Vik ihop strömmingarna och vänd dem i blandningen.

4. Stek strömmingen i en lagom helt stekpanna i smör.

Lillys gräddströmming

500 g strömmingsfiléer

2 msk finklippt gräslök

1 dl tjock grädde

salt

peppar

skorpsmulor

1. Rulla ihop strömmingsfiléerna och lägg dem i en välsmord, eldfast form. Krydda med salt och peppar, samt med den finklippta gräslöken.

2. Häll över grädden och strö över skorpsmulorna.

3. Grädda i 225 grader i 20-25 minuter.

Kaviarströmming från Norrtälje

1 kg strömmijng eller 6 hg strömmingsfiléer

0,5 dl hackad purjolök

hackad dill

10 krosssade kryddpepparkorn

1 tub orökt kaviar

1 dl vatten

2 msk margarin

1. Lägg en sträng kaviar på varje filé (köttsidan) och vik ihop strömmingen så att den ser hel ut.

2. Placera strömmingen i en traktör- eller stekpanna. Strö över dill, purjo och kryddpeppar.

3. Häll på vattnet och klicka på margarinet. Sjud fisken i cirka tio minuter.

Strömming stekt i salvia och vitlök

600 g strömmingsflundra

2 msk finhackade vitlöksklyftor

2 msk finhackad salvia

2 msk dijonsenap

1 ägg

1 dl grädde

salt och vitpeppar

grahamsmjöl till panering

smör till stekning

1. Blanda alla ingredienser (utom strömmingen!) till en jämn smet.

2. Lägg ner strömmingen i kryddblandningen och låt det hela dra i en timme.

3. Ta upp strömmingen och vänd i grahamsmjölet. Stek fisken gyllenbrun i smör.

Mer läsning

Annons