Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel dag för profilering

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oense i en rad frågor, som EU-medlemskap, säkerhetspolitik, friskolor och utgiftstak.

Annons

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är oense i en rad frågor, som EU-medlemskap, säkerhetspolitik, friskolor och utgiftstak. De här skillnaderna har mycket tydligt framgått under de debatter mellan partiledarna som hållits sedan valet 2006. Debatterna har visat att vänsterpartierna varit splittrade, medan allianspartierna varit eniga.

I dag är det en ny partiledardebatt, denna gång i riksdagen. Det blir första debatten efter Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets uppgörelse om att söka bilda en gemensam regering efter valet 2010.

Det skall därför bli intressant att se om samtalsklimatet mellan Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson har förändrats, och om de nu uppvisar en större enighet än vid tidigare debatter. Allt talar för att de i dag kommer att göra sitt bästa för att uppvisa enighet, och istället tillsammans göra allt för att svartmåla regeringens politik.

En annan intressant sak i dagens debatt är att se hur Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund agerar. Moderaterna har ju gått kraftigt framåt i opinionsmätningarna den senaste tiden, medan stödet för övriga allianspartier har legat still eller minskat.

Det här är inte så konstigt: finanskrisen har gjort att två moderater, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, hamnat i mediafokus. Båda, framför allt Anders Borg, har skött sig bra, vilket gynnat Moderaterna.

Detta har dock gjort att skillnaden mellan Moderaterna och övriga allianspartier har blivit mycket stor. Det är inte bra för alliansen, eftersom en kraftig moderat dominans stöter bort väljare.

Detta inser partiledningarna i alla allianspartier, även i Moderaterna. De inser att de mindre allianspartierna måste bli starkare, även om det delvis sker på Moderaternas bekostnad.

Ett sätt att nå detta är att partiledarna för de mindre partierna börjar profilera sina partier mer. Och morgondagens debatt är ett möjligt tillfälle för detta.

Det är dock bara att hoppas att de inte utnyttjar detta, och att Jan Björklund börjar argumentera för kärnkraft och euro, Maud Olofsson för sänkta arbetsgivaravgifter och Göran Hägglund mot könsneutrala äktenskap. Partiledardebatterna i riksdagen är ett sällsynt dåligt tillfälle för profilering, inte minst nu när oppositionens partiledare gör sitt bästa för att hålla samman.

Istället gäller det att försvara alliansregeringens politik och tala om hur dåligt det skulle bli om de rödgröna fick ta över. Profileringen får komma vid andra tillfällen.

För profileringen behövs. Om inte Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna får högre opinionssiffror överlever inte alliansregeringen valet. Men profileringen skall inte ske i dag. I dag är det enighet som gäller.

Mer läsning

Annons