Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriter med sparris

Vårprimören sparris är en riktig hit både i vardags- och festköket. Som lättare middag är nykokt sparris med drivor av färskriven parmesanost och en god olivolja svårslaget. Bästa finmiddagen inleder du med chili- och vitlöksslungad sparris i sällskap av pinjenötter, lime och kräftstjärtar.

Annons

Chili- och vitlöksslungad sparris med lime och kräftstjärtar (4 port)

50 g pinjenötter

1 bunt sparris

2 smö röda chili

2-3 klyftor vitlök

olja

saft och skal av en lime och 1/4 citron

1 burk inlagda kräftstjärtar

1 bit lantbaguette

1. Börja med att rosta pinjenötterna i torr, het panna. Finhacka chilin och vitlöken.

2. Skär brödet i fyra lite större bitar på snedden och pensla lätt med lite olja. Grilla hastigt i grillpanna.

3. Skär av det nedersta på sparrisen och koka den i ca 4 minuter i rikligt med saltat vatten.

4. Stek under tiden chilin och vitlöken i lite olja i en panna. Slunga därefter den kokta sparrisen i samma panna i några minuter, se upp så att inte vitlök och chili bränns. .

5. Pressa citron och lime, riv skalet fint med hjälp av ett zestjärn. Lägg upp sparrisen på fyra små tallrikar, pressa citron- och limesaften över och toppa sist med de rostade pinjenötterna. Servera med väl avrunna kräftstjärtar och grillat bröd.

Västerbotten- och sparrispaj (4 port)

pajdeg:

2 dl vetemjöl

75 g smör

0,5 msk kallt vatten

fyllning:

0,5 dl pinjenötter

200 g grön sparris

2 ägg

2 dl vispgrädde

75 g riven Västerbottenost

1 krm salt

1 krm peppar

1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare, och låt stå kallt i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diameter, och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i cirka 7 minuter.

3. Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelhög värme. Skär av den hårda, nedre delen på sparrisen. Skär sparrisen i tunna slantar, börja nedifrån, tills bara knoppen återstår.

4. Dela knoppen på längden, fördela sparrisen i pajskalet. Blanda ägg, grädde, pinjenötter och ost.

5. Tillsätt salt och peppar, häll över ägg-ost-blandningen och grädda i cirka 20-25 minuter.

6. Garnera pajen med en grabbnäve pinjenötter.

Parmasparris (4 port)

2 knippen sparris (32 st)

4 tsk pinjenötter

16 skivor parmaskinka

1 grabbnäve rucolasallad

4 tsk olivolja

4 tsk balsamvinäger

grovriven parmesanost

2 ciabattabröd

1. Skär av den träiga biten på sparrisen och koka den i saltat vatten i cirka 5 minuter. Spola av i kallt vatten så att den svalnar och låt den rinna av.

2. Rosta pinjenötterna försiktigt i torr stekpanna. Fördela rucolan på skinkskivorna och vira varje skiva runt två sparrisstjälkar. Blanda olja, vinäger, salt och peppar och droppa över.

3. Stör över osten och pinjenötterna. Dela varje bröd i två delar och servera tillsamamns med parma-sparrisknytena.

Mer läsning

Annons