Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fästingbitna i Norrtälje sökes

Med fingrarna, en pincett eller med hjälp av en tråd. Alla har sitt eget sätt att plocka bort fästingar, men vad är egentligen mest effektivt?

Annons

Det vill Johan Heilborn, överläkare på Karolinska sjukhuset ha svar på. I samarbete med fyra vårdcentraler i Norrtälje inleder han därför en studie på fem olika fästingborttagare. 

Fästingarna och smittorna de för med sig har blivit ett större problem, så vi tyckte att vi borde göra en studie för att verkligen se vilken av borttagarna som är effektivast. Då passar det bäst med människor som vistas i en skärgårdsnära miljö, säger Johan Heilborn, överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. 

Studien gäller fästingborttagning på människor och samarbetet med de fyra vårdcentralerna är redan igång. För den intresserade är det bara att ta sig till en av vårdcentralerna, fylla i en blankett och posta denna. När anmälan kommit fram lottas det vilken av de fem borttagarna som man får testa, vilket ska göras i minst tre veckor. Under den tiden ska minst en fästing plockas. 

De fem borttagarna representerar de modeller som finns på marknaden, då ingår även den klassiska pincetten.

Det vi vill veta är hur snabba och effektiva plockarna är, hur stor del av fästingarna man får bort med dem och även hur pass användarvänliga de är, säger Johan Heilborn, som planerar att resultatet från studien presenteras under hösten.

I skärgårdsnära miljöer kan så många som nio av tio fästingar bära på borreliabakterien, som ger upphov till infektionen som årligen drabbar runt 10 000 människor i Sverige. 

Det vanligaste symptomet är en rodnad som kan bli så stor som en handflata kring fästingbettet. Betydligt färre, mellan 150 och 200 årligen, drabbas av den mer sällsynta men allvarligare sjukdomen TBE, som kan leda till hjärninflammation. Roslagen är ett fästingtätt område, där förekomsten av borrelia och TBE är hög.

Johan Heilborn avslutar med att ge några allmänna tips om de blodsugande små liven.

Vi vet att det är viktigt att plocka bort fästingen snabbt. Ju längre den sitter kvar desto större risk är det att man blir smittad. Det är egentligen ingen större fara om man inte får bort hela fästingen, men fästingrester kan ge bölder och lokala infektioner. 

Man bör också manipulera så lite som möjligt med fästingarna. Undvik att klämma på den och undvik många gamla huskurer, som att smeta in fästingen med fett eller lösningsmedel.

Andreas Andersson

[email protected]

Mer läsning

Annons