Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farmor Gun motståndare till FRA-lagen

Hon kallar den nya lagen Lex Orwell och klär sig i vitt för att visa sitt motstånd.
Norrtäljebon Farmor Gun är en av bloggosfärens tuffaste motståndare till förslaget om FRA-lag.
Och hon kanske går mot seger. Igår åter­remitterades lagförslaget av riksdagen.

Annons

Upproret mot FRA-lagen har exploderat på internet. Hundratals bloggare driver kampanj mot förslaget. En av dem är Farmor Gun i andra kretsar mer känd som Gun Svensson, engagerad pensionär.

Jag är en sann anhängare av demokrati. Det är därför som jag försöker stoppa det här förslaget, säger hon. Personer från vänster om vänster och höger om höger är emot. Nyligen gick tankesmedjan Timbro och Ordfront ihop och ordnade ett seminarium om lagen. Att sådana motpoler kan förenas säger något.

Den var hennes son som öppnade bloggvärlden för henne. Nu skriver hon minst ett inlägg om dagen. Det har hon gjort sedan december 2006. Den senaste veckan har det blivit fler inlägg. 

Under resans gång har jag lärt mig massor, säger hon och redogör snabbt för hur all internettrafik via olika servrar kan kopieras in i FRA:s superdatorer för att sedan landa under ögonen på myndighetens tjänstemän om lagen går igenom. Gun Svensson tycker det är integritetskränkande. Hon vill inte att storebror ska övervaka hennes arbete vid datorn.

Det är inte första gången en FRA-lag är uppe till diskussion. Redan före regeringsskiftet la dåvarande justitieminister Thomas Bodström (s) ett förslag om utökad avlyssning av data- och teletrafik. 

Förslaget kom aldrig till beslut den gången. Och för ett år sedan, då försvarsminister Mikael Odenberg (m) lade ett snarlikt förslag tvingade oppositionen fram en ettårig bordläggning. Under tiden som gått har egentligen inget hänt med vare sig förslag eller argument.

I går debatterades frågan i riksdagen och lagförslaget återremitterades.

För att fälla förslaget behöver fyra riksdagsledamöter från allianspartierna rösta nej. Men det är ytterst osannolikt att det kommer att ske, även om det finns borgerliga kritiker. 

Och det är en springande punkt i min kritik. Riksdagsledamöterna har avtalat bort sin rätt att rösta fritt. De som vill rösta emot förslaget skyller på politisk snuva och kvittas ut. Hur ska jag kunna lita på att den, som inte klarar av att stå upp för sin egen lagliga rätt att rösta fritt ska klara av att försvara mina rättigheter som medborgare.

I dag kommer motståndarna att samlas vitklädda utanför riksdagen. 70-åriga Gun Svensson är inte helt kry och protesterar på hemmaplan naturligtvis är även hon klädd i vitt.

Häromdagen när jag satt och bloggade slog det mig att det kanske inte var så klokt. Man lämnar ju elektroniska fotspår i det man gör vid datorn. Men så tänkte jag att attans jag kan inte vara så feg.

[email protected]

Mer läsning

Annons