Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga sjukdomar

Annons

Feber, hosta, huvudet stort och tjockt.

Skallen var så skvättande och frustande snorig att jag blev hemma från jobbet. Eftersom bihålorna kloggat igen och musklerna värkte intalade jag mig att det var för att bespara Norrtelje Tidning extra kostnader i form av en massa vikarier och sjukdagar för övriga på redaktionen. Men taktiken misslyckades helt, en efter en loggar ut från tidningen med huvudvärk, hosta och halsont.

Resultatet av mitt snorande hemmaliv blev istället att jag nu sitter i mitt eget kök, igen. Hitkallad av dottern som ringde och väste fram ett ”jag mår inte bra” i mobilen när jag var på väg till jobbet. Därpå följde snabb förhandling med maken, en ny överenskommelse med dottern om hur många timmar hon klarar sig själv, två korta möten på jobbet och så bilfärden hem igen. Till den bärbara datorn på köksbordet.

Helt lättjobbat är det dock inte, då tioåringen kräver särbehandling i sann prinsessan-på-ärtan-anda. Och mitt dåliga samvete över ett relativt stort antal arbetstimmar ökar hennes möjligheter att lyckas i kraven på mental närvaro när jag äntligen är hemma.

Antagligen känner flera av er igen er. Det är den tiden på året nu.

Har du sett om kvällspressen har haft löpsedlar om att man dö av detta ännu? Det borde ju bli en storsäljare: Du kan dö av en vanlig förkylning! Att ”magsmärtan kan vara cancer” och min huvudvärk en stroke har redan sålt många lösnummer. Med denna larmjournalistik sätter kvällspressen fokus på välkända - men ovanliga - samband. Läkaren gör alltid tvärtom, bygger på det sannolika i första hand. När det uteslutits, undersöker man mindre vanliga orsaker.

Ibland bör dock läkare faktiskt varna för faror, som inför operationer. För flera år sedan hade mina söner en dagisfröken som fick en propp under en vanlig knäoperation. Resultatet blev en hjärnskada, för livet. I måndags skrev vi om Mimmi Nilsson som ligger på Danderyds sjukhus och varken kan gå, äta eller prata efter en ”rutinoperation”. I hennes fall tycks läkarkåren ha brustit rejält. Norrtelje Tidning kommer att följa upp utredningen i det oerhört tragiska fallet, där en läkare under utbildning inte verkar ha fått tillräckligt med stöd av sin handledare. Efter allt prat om rutiningrepp kanske den ansvariga läkaren själv bortsåg från det faktum att en hjärnoperation aldrig någonsin är ofarlig.

Mer läsning

Annons