Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färja sparar på miljön

Från den 1 oktober har Färjerederiet i Furusund skrotat avgångstiderna på färje­avgångarna i Furusund till Yxlan och Blidö.
Dessutom försvinner en sen kvällstur.

Annons

Kommunalrådet Kjell Jansson, själv Blidöbo, är upprörd över att Färjerederiet inte aviserat förändringarna i färjetrafiken vare sig till kommunen eller till öarnas intresseföreningar.

 Det här försämrar verkligen för öborna. Det befrämjar inte något för de permanentboende med färre färjeavgångar. Det skulle ju snarare vara fler. Det finns en del folk på öarna som pendlar till Stockholm och har oregelbundna arbetstider och för dem blir det en klar försämring, säger Kjell Jansson.

Han är också upprörd över att rederiet från månadsskiftet i septemberoktober skrotat avgångstiderna. Nu avgår färjan när den är färdiglastad.

Rederiet menar att man på detta sätt troligen kommer att spara 28 kubikmeter olja varje år i mindre bränslekostnader.

Men färjepersonalen har inte märkt mycket av några klagomål under de första dagarna.

 Jag trodde det skulle bli ett ramaskri, och jag är förvånad över att det har varit så lugnt, säger Jan Söderman som kör färjan mellan Köpmanholm på Yxlan och till Blidö.

Söderman förklarar att de skrotade avgångstiderna inte innebär att färjan kommer köra ifrån några bilar som väntar.

Genom att färjan går direkt när alla kört på behöver man inte köra färjan på tomgång för att vänta in några. Därmed hoppas rederiet spara mycket pengar.

 Man får vänta tills alla bilarna har kommit. Är det så att någon är försenad går det bra att ringa till färjepersonalen, så väntar vi, säger Jan Söderman.

Mer läsning

Annons