Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska affärer i fastighetsbolag

Rimbo centrum fastigheter (RCF) AB har gjort felaktiga redovisningar, falska faktureringar och privata uttag.
Det visar Skatteverkets revision av bokföringen under åren 2005, 2006 och 2007.
Nu krävs bolaget på 630 321 kronor i skatteskuld.

Annons

Under våren 2007 utsattes RCF, som äger badhusfastigheten i Rimbo, och Rimbo Leisure center AB, som då drev badhusverksamheten, för en skatterazzia. Handlingar från 2005 och framåt beslagtogs för granskning. Orsaken var att Skatteverket misstänkte att bolagen varken bokförde eller redovisade sina inkomster och utgifter korrekt. 

Några månader senare gick Rimbo Leisure center AB i konkurs på egen begäran med skulder på cirka 24 miljoner kronor.

Skatteverket har utrett bolagens samhörighet och bakgrund och kommit fram till att Randolf Schünzel, på Wenngarns slott i Sigtuna, är att betrakta som den faktiska företrädaren. Om skatterevisionen kommer att efterföljas av en rättslig process mot honom och andra inblandade som privatpersoner är ännu inte fastställt. 

Enligt revisionen har bland annat varor och arbeten bokförts på Rimboföretaget, trots att de inhandlats och utförts för moderbolaget Wenngarn AB:s räkning. Skatteverket har också funnit en rad fakturor som bokförts på RCF, trots att det handlat om inköp som kommit Randolf Schünzel tillgodo privat.

Under viss period redovisar RCF betalningar till ett närbesläktad bolag, EG-förvaltning, för drifts- och skötselkostnader vid badet, samtidigt som arbetet i själva verket utförts av Roslagens energi- och driftteknik. 

Enligt Skatteverket har Randolf Schünzel då stoppat pengarna i egen ficka.

I revisionen framkommer exempelvis att RCF under 2005 redovisat mer än två miljoner kronor för mycket i underskott vilket bara det renderar i en tioprocentig skatteskuld på 209 216 kronor. Resten av skatteskulden gäller i första hand felaktiga momsredovisningar och arbetsgivaravgifter. För år 2007 har emellertid RCF redovisat momsen fel till egen nackdel. Det ger dem 125 000 kronor tillbaka. Utan det avdraget hade den totala skatteskulden legat på 755 321 kronor.

Skatteverkets revision av Rimbo Leisure center AB görs separat, NT beräknar att kunna berätta om den inom kort. 

Sofi Piehl

[email protected]

Skatteverkets revision:I Skatteverkets revision framkommer att:

* RCF är ett helägt dotterbolag till Wenngarn AB, som ägs till 100 procent av det schweiziska företaget Tech-Cetera, med säte i Zürich.

* Tech-Cetera har inga anställda på plats och inget telefonnummer.

* Randolf Schünzel är styrelseledamot i RCF och betraktas av Skatteverket som ansvarig.

* Randolf Schünzel, Vassilissa Schünzel, tidigare sambo med Randolf Schünzel, och Lars Mohlén, som benämner sig själv som talesman för bolagen, har omväxlande skrivit under skattedeklarationerna.

* RCF har haft affärstransaktioner med flera bolag som kontrolleras av Randolf Schünzel.

Mer läsning

Annons