Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vill sälja majblomma

Försäljningen av majblomman pekar stadigt neråt. Och i år ser det mörkare ut än vanligt när allt färre av kommunens skolor deltar i insamlingen.
- Det är tungt, säger Anders Förberg, ordförande i Norrtäljes Majblommekommitté som nu söker fler säljare.

Annons

Med trettio år som engagerad i lokalföreningen, och med ungefär tjugofem år som dess ordförande har Anders Förberg, barnläkare, god inblick i majblommans historik.

Det handlar om barn som hjälper barn i hemkommunen. Att sälja majblomman är en solidaritetshandling som är väldigt viktig. Som ordförande tycker jag att det är tungt att det är så svårt att motivera barnen. Förra året var det var många som frågade mig var det gick att köpa majblommor, men det var tyvärr väldigt få som sålde, säger han.

I år har kommittén försökt råda bot på den dåliga uppslutningen genom att skicka brev till rektorerna på kommunens skolor. Men responsen har uteblivit.

Majblomman börjar säljas nästa tisdag så nu är det brådis. Tyvärr har vi haft otur med att det är påsklov veckan innan, men jag tror också att majblomman bortprioriterats lite. Det är inte alltid som lärarna har tid och det gäller att försöka få föräldrarna engagerade.

Förra året fick lokalföreningen in omkring

50 00060 000 kronor. Av dessa pengar går en del tillbaka till riksförbundet samt en del som provision till försäljaren. Efter det återstår omkring 30 000 kronor.

Vad går pengarna till?

Det delas ut som bidrag. Vem som helst kan söka, men bidraget riktar sig främst till utsatta barn och familjer som har det ekonomiskt knapert. Det kan vara barn som inte har råd till nya fotbollsskor eller som måste laga sina glasögon.

Flest ansökningar får kommitten kring julhelgen och inför sommaren.

Det är många som ansöker om bidrag till julmat och julklappar. Vi i kommittén diskuterar ärendet och beslutar om vi ska godkänna eller neka samt med hur mycket vi kan bidra med. Vi har som sagt inga stora resurser och försöker hushålla så gott det går. Det är en bekymmersam sits, säger Anders Förberg.

Mer läsning

Annons