Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt ont om dricksvatten i skärgården

Bruna gräsmattor och förtorkade rosor är knappast vackert, men för många finns det inget alternativ.
Sommartorkan har sänkt grundvattennivån i hela Roslagen och folk tvingas hushålla med vattnet.

Annons

Vi förbrukar det vi absolut måste men gör inga dumhetsutsläpp, säger Olle Sjöblom, tillsynsman ute på Fejan.

Han berättar att de knappt har fått en millimeter regn sedan midsommar. För att minimera vattenförbrukningen har de bland annat minskat tillgången för båtgästerna och helt slutat vattna blommorna. 

Malin Jönsson, som driver krogen och vandrarhemmet på Fejan tillsammans med David Mattsson, gör sitt bästa för att informera sina gäster om bristen på vatten.

Vi har satt upp lappar överallt där vi uppmanar folk att vara sparsamma. Det går ju åt väldigt mycket vatten på en restaurang.

Det varma vädret har inneburit en dubbel belastning på Fejans vattenreserver. Förutom att torka ut brunnarna och minska tillgången har det lockat ut väldigt mycket människor och på så sätt ökat efterfrågan. 

För två veckor sedan körde det ihop sig helt, och både vandrarhemmet och restaurangen stod utan vatten två kvällar i rad.

Det var lite katastrof. Vi var tvungna att stänga av duscharna och fick hämta upp havsvatten som folk kunde spola toaletterna med, säger Malin Jönsson. 

Mätningar från Sveriges geologiska undersökning visar att grundvattennivvån i kustnära områden ligger 4050 centimeter under normal nivå.

I Roslagen har det kommit väldigt lite regn så där är läget jättedåligt, säger Mats Holmström, Skärgårdsstiftelsens byggnadsförvaltare i norra skärgården.

Han är osäker på om semesterfirare förstår allvaret.

Folk måste förstå att det inte är en oändlig källa på samma sätt som inne i stan. Här ute i skärgården tar det faktiskt slut. 

Olle Sjöblom instämmer, men säger att de flesta anpassar sig när de får situationen förklarad för sig.

Många tror att vi har kommunalt vatten och att det bara är att ösa på. Då får jag förklara att det är vårt eget vatten och att det bara finns en viss mängd. 

Nils Eriksson

[email protected]

Mer läsning

Annons