Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas kvinnor behöver ett starkt EU

I dagens Europa förvägras kvinnor i Polen, på Irland och Malta rätten till fria, lagliga och säkra aborter. En halv miljon människor fraktas in till EU-länderna årligen för att säljas som sexslavar enligt Europols beräkning. Endast 65 procent av europeiska kvinnor med minderåriga barn har ett lönearbete, till skillnad från 92 procent av männen. Nästan hälften av EU-ländernas nationella parlament har en kvinnorepresentation på under 20 procent, och endast åtta av de 27 kommissionärerna är kvinnor.

Annons

Det är hög tid att EU blir en modig och högljudd vakthund för kvinnors mänskliga rättigheter. Om EU vill uppfattas som ett modernt projekt måste kvinnors rätt till fri abort ses som en mänsklig rättighet och vara ett krav för medlemskap, och inte i första hand en folkhälsofråga som sorteras under subsidiaritetsprincipen.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har redan fastställt att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att neka en kvinna rätten att välja mellan att fullfölja eller avsluta en graviditet. När det finns säkra abortmetoder ska inte någon kvinna tvingas äventyra sitt liv och sin hälsa för att avbryta en oönskad graviditet.

I många av EU:s medlemsländer, däribland Danmark, Tyskland och Nederländerna, är prostitution tillåtet. Detta trots att flertalet prostituerade blir misshandlade, utsatta för sexuella övergrepp och helst vill lämna prostitutionen. Den lilla ”frivilliga” delen av prostitutionen göder den stora ofrivilliga. Legalisering skapar en efterfrågan och tvingar fram ett utbud.

Enligt uppgifter från Rikskriminalpolisen har den svenska sexköpslagen, som kriminaliserar köparen, varit framgångsrik när det gäller att motverka etablering av organiserad människohandel. En av de viktigaste förutsättningarna för sexhandel är att det finns marknader där män kan och vill köpa kvinnor och barn för att utnyttja dem sexuellt. Att bekämpa och synliggöra den totala efterfrågan är avgörande om vi vill stoppa prostitution och sexhandel.

Därför bör sexköpslagen exporteras till alla medlemsländer. Människokroppen är inte en handelsvara bland andra.

Kvinnorepresentationen i medlemsländernas parlament och bland EU:s toppolitiker och tjänstemän är skrämmande låg. I och med detta förlorar europeiska kvinnor rätten till verkligt inflytande.

Europa behöver fler kvinnliga ledare och förebilder. Då bryts fördomar, demokrati skapas och banar väg för framtida kvinnliga ledare. Valsystem, kvotering, politisk kultur och starka kvinnoorganisationer har visat sig påverka den politiska kvinnorepresentationen. Därför bör en särskild EU-valberedning tillsättas som har till uppdrag att föreslå kandidater av båda könen till EU:s topptjänster och där varje medlemsland måste nominera både män och kvinnor.

På söndag är det den internationella kvinnodagen. Europas kvinnor behöver ett starkt och feministiskt medvetet EU som slår vakt om kvinnors mänskliga rättigheter, som agerar när enskilda länder berövar kvinnan rätten över sin egen kropp och som aldrig tolererar att kvinnor och män konkurrerar på olika villkor. Detta är ett Europa vi kämpar för.

Amelie Tarschys Ingre

kandidat till Europaparlamentet ordförande Liberala Kvinnor Stockholm

Birgitta Ohlsson

riksdagsledamot

ordförande Liberala Kvinnor

riksorganisationen

Mer läsning

Annons