Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett friskare sjuksystem

Antalet sjukskrivna fortsätter att sjunka. I fjol var sjukfrånvaron den lägsta på 25 år enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv låtit genomföra. Och regeringens prognoser visar att sjukfrånvaron fortsätter att minska de kommande åren.
Alliansregeringen har uppenbarligen lyckats där den socialdemokratiska regeringen misslyckades. Det är bra. Alla, inte minst de sjuka, vinner på att sjukförsäkringssystemet fungerar på ett bra sätt.

Annons

Det gjorde det inte under den socialdemokratiska regeringen. Då sjukskrevs arbetslösa eftersom de inte fick något jobb. Då sjukskrevs de som vantrivdes på jobbet. Då förlängdes sjukskrivningstiden ofta av ren slentrian.

Mycket av detta gjordes av ren välvilja. Men man insåg inte att sjukskrivningstiden gjorde många sjukare.

Eftersom det var så lätt att bli sjukskriven, och ofta mer lönsamt att vara sjukskriven än att jobba, började också en del att fuska och missbruka systemet. Ibland kunde till och med massjukskrivning användas som ett konfliktvapen mot arbetsgivaren.

Den socialdemokratiska regeringens främsta mål var att minska den öppna arbetslösheten. Då gjorde det inget att arbetslösa sjukskrevs; det minskade ju arbetslösheten, statistiskt sett. Dessutom ville man inte att medge att det fanns fusk. Sådana besked är inte populära bland partiets väljare.

Alliansregeringen har helt lagt om politiken. Man har satsat mycket på att få kortare sjukskrivningstider, till exempel genom rehabilitering och nya sjukskrivningsrutiner. Man har ökat kontrollen, till exempel för vård av sjuka barn. Man har gjort det mer lönsamt att jobba jämfört med att vara sjukskriven.

Allt har inte fungerat bra. Alltför många människor har kommit i kläm, främst på grund av att Försäkringskassan inte klarat av sin uppgift. Här har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson ett stort ansvar. Hon har gjort ett mycket bra jobb med att förklara regeringens politik och hur viktigt det är att få långtidssjukskrivna att börja jobba, men hon har inte sett till att Försäkringskassan klarat de utökade uppgifter som regeringens förändringar i sjukförsäkringsprocessen innebär.

Man skulle kunna tro att alla politiker är glada över att sjukfrånvaron minskar. Inte då. Oppositionspartierna menar att de minskade sjuktalen beror på att regeringen är hjärtlös och tvingar sjuka att gå till jobbet. Man menar också att fusket med sjukförsäkringen är marginellt.

De rödgröna tycks fortfarande inte ha förstått varför sjuktalen ökade under 1990-talet. Frågan är också vad som är mest hjärtlöst: att passivt se på hur sjukförsäkringssystemet förfaller eller att försöka få sjukförsäkringssystemet att fungera och hjälpa människor att bli friska.

Mer läsning

Annons