Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år med plusmärkt journalistik – Så har det gått: ”Ger hopp inför framtiden”

I dag är det ett år sedan NT började ta betalt för en del av sin journalistik på nätet. Sedan dess har vi fått 721 helt digitala prenumeranter.

Annons
NT:s redaktion i sina nya lokaler. Från vänster Reidar Carlsson, Elin Rantakokko, Richard Grandin, Jessica Eriksson, Emelie Stenqvist, Christina Gunnarsson, Grethel Hjuberger, Christopher Grönlund. I bakgrunden Tobias Bernander, Mattias Hansson och Måna J Roos.

Övergången till plus har skett etappvis på Mittmedias olika sajter, där nu sammanlagt 70 000 personer har testat att skaffa ett plusinlogg. För NT:s del är det 2 193 som har provat på, och just i dag har vi sammanlagt 721 helt digitala prenumeranter.

Det är förstås en liten del av alla de 40 000 personer som NT dagligen når ut till, men fler än vad det stod i de interna mål som vi hade satt upp för ett år sedan.

– Över förväntan har det gått. Att folk tecknar ett plusabonnemang visar att det finns ett intresse för lokaltidningsjournalistik. Även vad gäller e-tidningarna ser vi en tillförsel, vilket ger hopp inför framtiden, säger NT:s nyhetschef Elin Rantakokko.

Hon tycker också att plus har gjort medarbetarna ännu mer motiverade i sitt arbete.

– Det är ett kvitto direkt på vad vi gör när folk väljer att betala för att få läsa färdigt en artikel och sedan i många fall blir kvar som prenumeranter. Det har gett redaktionen en nytändning, säger Elin Rantakokko.

Alla har dock inte varit glada över att behöva betala för innehållet, och som nyhetschef har Elin Rantakokko fått ta emot en del negativa reaktioner.

– Det är ovant för folk att betala, många har läst gratis på nätet i flera år. När det finns artiklar med stort intresse blir en del arga för att de artiklarna är plusmärkta. Men jag tycker att det har lugnat sig under det senaste halvåret. Det är lätt att motivera varför vi plusmärker. Att producera journalistik kostar och då måste vi ta betalt, säger Elin Rantakokko.

LÄS MER:"Varför Plus?" – Ansvarig utgivare svarar på de vanligaste frågorna

LÄS MER:http://www.norrteljetidning.se/stockholm/norrtalje-kommun/nt-lanserar-plustjanst-efter-nyar

Mer läsning

Annons