Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkens vatten räcker

Moderaterna har bestämt sig att till varje pris göra en jätteinvestering på en halv miljard i vattenledning från Mälaren med anslutning i Vallentuna.

Annons

För att nå majoritet i fullmäktige struntar moderaterna i det borgerliga samarbetet och väljer göra upp med socialdemokraterna. Det innebär en ohelig allians i det största investeringsärendet i kommunens historia som dessutom är fyllt av frågetecken. Ett viktigt frågetecken är: vilka ska betala?

Vi i Centerpartiet inser att det finns behov av att ha en långsiktig plan för kommunal vattenförsörjning. Därför medverkade vi till ett tidigare beslut att söka passivt medlemskap i kom-

munalförbundet Norrvatten (dricksvatten från Mälaren).

Vi krävde också samtidigt att undersöka om sjön Erkens vatten räcker i framtiden. Den utredningen är beställd, tjänstemännen i kommunen har på ett föredömligt sätt arbetat med uppdraget. Det har hållits flera möten med allmänhet och politiska grupper. Citat ur handlingar 2007-11-09 till fullmäktige: ”Parallellt med diskussionerna med Norrvatten arbetar kommunen med ett vattendomsförfarande som innebär möjligheter till utökat råvattenuttag ur sjön Erken. Denna kan försörja delar av Norrtälje kommun och användas som alternativ försörjning inom kommunen.”

I uppdraget ingår därför att undersöka om Erkens vattennivå kan höjas ett antal centimeter. Utredningen har ännu inte presenterats för alla förtroendevalda eller allmänheten. Moderater och socialdemokrater verkar strunta i fattade beslut och i utredningars resultat.

En höjning av vattennivån i Erken bör vara en klar fördel för de flesta boende kring sjön. En större vattenmängd i Erken är också bra för Karlösaströmmen samt Brosjön (Roslagsbro) och övriga sjöar som ligger nedströms i vattnets väg mot Norrtäljeviken.

Vi vet också att vattenverket vid Nånö behöver uppgraderas (byggas om). Nuvarande vattenledningsnät läcker ut 25-30 procent. Nära en tredjedel fint dricksvatten rinner alltså ut i jorden vare sig vattnet kommer från Erken eller Mälaren!

Vi anser att dessa läckage måste tätas.

Vidare inser de flesta vikten av att vara sparsamma med renat dricksvatten. Vi vet att allmänheten har blivit sparsammare.

Mer går att göra. Erkens vatten räcker. Varför vill moderaterna skynda i ett ärende som omfattar obeskrivliga 500 miljoner och där ärendet inte är färdigutrett?

För att nå framgång i ärendet har moderater och socialdemokrater funnit varandra i en ohelig allians som alla trodde vara omöjlig.

Under årtionden har Centern varit ett samarbetsparti inom borgerligheten. För oss är det viktigt med samförstånd när det handlar om stora och långsiktiga beslut. Då ställs också krav på väl genomarbetade utredningar.

Vid kommunstyrelsens möte i förra veckan presenterade vår gruppledare Berit Jansson, C, åtgärder som vi lyfter fram i denna artikel. Det finns ingen brådska. Det går att avvakta utredningen som visar om Erkens vatten räcker och avvakta ny vattendom.

För oss och många andra är moderaternas handlande obegripligt. Vi är förvånade. Sådana övertramp som handläggningen av Norrvattenärendet visar brukar få följder. Vi måste naturligtvis överväga konsekvenser av det som nu är på gång.

Karin Broström, C

ordförande

Centerpartiets kretsstyrelse

Bengt Ericsson, C

ledamot i kommunfullmäktige

Gösta Colliander, C

ledamot i kommunfullmäktige

Per Lodenius, C

ledamot i kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons