Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enormt stora förväntningar

Opinionsmätningarna visade rätt. Barack Obama vann en storseger i det amerikanska presidentvalet.
Det var ett bra resultat, för USA, för Sverige och för resten av världen. Nu slipper världen en amerikansk president som delar in världens länder i onda och goda, struntar i FN och agerar på egen hand utan att lyssna på andra länder. Nu slipper världen en amerikansk president som struntar i klimatproblemen. Nu minskar inflytandet för den kristna högern, med dess motstånd mot abort och rättigheter för homosexuella.
 

Annons

Istället får USA en president som hyllar tolerans, som vill satsa stort på förnybara energikällor och som är beredd att lyssna på andra länder. Nu får USA en president som inte enbart tänker på höginkomsttagarna utan vill sänka skatter för låg- och medelinkomsttagare i första hand. Nu får USA en president som valts med stort stöd av grupper som tidigare fått stå tillbaka i det amerikanska samhället: unga, svarta, dem med latinamerikanskt ursprung.

Det är lätt att ha mycket stora förväntningar på Barack Obama. Risken med så stora förväntningar är att de knappast kommer att kunna uppfyllas.

För hur skicklig talare Barack Obama än är, hur stor entusiasm han än har skapat bland väljarna och hur mycket han än lyckats personifiera den amerikanska drömmen, så kommer han att mötas av enorma problem när han installeras som president i början av januari. Den amerikanska ekonomin är på väg brant nedåt. Och även om staten redan har ett ofantligt stort budgetunderskott, så krävs antagligen någon form av stimulanspaket. Risken för att Barack Obama tvingas höja skatterna eller göra smärtsamma nedskärningar i de statliga utgifterna är därför mycket stor.

På samma sätt är risken stor för att han ser sig tvingad att införa protektionistiska åtgärder för att ”rädda” amerikanska jobb. Risken för att hans löften om nytt ”månlandningsprogram” på energiområdet skjuts på framtiden är också stor, liksom att han inte kommer att bli lika offensiv på klimatområdet som omvärlden nu hoppas.

Frågan är också hur mycket finanskrisen kommer att påverka USAs agerande internationellt har Obama tid att lösa världsproblemen när han har fullt upp att försöka lösa USAs enorma ekonomiska problem? Innebär kanske finanskrisen att USAs tid som oomstridd världsledare är över, och att Kina, Ryssland och Indien nu tar chansen spela större roll på världsscenen?

Risken för att Barack Obama sviker förväntningarna är därför mycket stor, både i och utanför USA. Men det beror samtidigt på att förväntningarna är så enormt stora, och att han står för så mycket förnyelse och så stor skillnad i politik jämfört med katastrofen George W Bush.

Mer läsning

Annons