Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkla recept till studenten

Champagnefrukosten brukar de flesta studenter fixa på egen hand. Till gästerna och middagen på eftermiddagen har Köket tagit fram lättlagad buffémat. Samtliga recept är beräknade för 10 buffégäster.

Annons

Studentmössan

Philadelphiaoströra:

2 st stora askar philadelphiaost, light går bra

1 st liten gul lök - fint hackad

1, 5 dl grädde hårt vispad, eller 1 dl lätt-creme fraiche

Blanda ihop ingredienserna och forma massan på ett runt fat med kant till en studentmössa

Garnering:

1 stor + 1 liten burk svart stenbitsrom strykes runt den vita smeten som ett svart band. Placera 1 citron i skivor eller klyftor, körsbärstomater,

rödlöksringar och citronmeliss eller dill ovanpå.

Serveras med bröd vid sidan om.

Mörkt bröd eller kuvertbröd och hårt hällbröd passar bra till.

Det går också att ha en botten av t.ex kavring skuret i 1/2 cm tjocka skivor under philadelphiaoströran som man sedan skär och tar bort kanterna på runt om.

Räktårta (10 bitar)

100 g smör

100 g mjöl

1 msk vatten

1 msk grädde

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, gärna i matberedare.

Tillsätt vatten och grädde och rör snabbt ihop till en samanhängande deg.

Tryck eller kavla ut degen på bakplåtspapper till två tunna, runda bottnar. Vänta 30 minuter.

Gräddabottnarna i 225 graders ugnsvärme i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna.

Fyllning:

1 st gul lök (brynes lätt och låt kallna)

6 st hårdkokta, hackade ägg

1 burk (125 g) hackad ansjovis

1,5 dl hårt vispad grädde

Blanda alla ingredienserna och bred på ett lager mellan bottnarna.

Garnering:

1 dl hårt vispad grädde

1 msk kaviar

Blanda grädde och kaviar och bred ovanpå andra botten.

Dekorera rikligt med skalade räkor, dill och citron.

Grönmögelbollar

100 gr grönmögelost

50 gr smör (för mildare smak, dubbla mängden smör)

digestivekexsmulor

Rör ihop till en jämn smet och rulla vinddruvsstora bollar.

Rulla bollarna i smulor av digestivekex. Ställ i kylen och plocka fram på buffébordet efter hand de går åt.

Körsbärstomater på pinne

körsbärstomater

färsk basilika

mozzarella

soltorkade tomater

kruksallad

Stick en tandpetare i körsbärstomaten och låt den runda sidan vara uppåt.

Trä på ett blad färsk basilika, en bit mozzarella, och trä sedan på en klippt bit av soltorkad tomat. Ställ tomaterna på en bädd av kruksallad.

Adamsbergs örtsås med "sting"

1 l creme fraiche eller lätt creme fraiche

1 tsk finkrossad eller mald vitpeppar

0,5 dl röd vinäger

0,5 dl gul lök, mycket finhackad

1 tsk torkad dragon

0,75 dl hackad persilja

0,5 dl hackad gräslök

1 tsk salt

1 msk kinesisk soja

ev 1 - 2 pressade vitlöksklyftor

Blanda vitpepparn, vinägern, den finhackade löken och dragonen i en kastrull.

Koka ihop det hela tills nästan all vätska kokat in i löken och kryddorna.

Låt kallna. Blanda sedan med creme fraichen tillsammans med de övriga såsingredienserna.

Låt såsen stå i kylen ca 1 dygn och "mogna" före servering.

Kuvertbröd (ca 25 st)

50 g jäst

2, 5 dl mjölk, 37 grader

2, 5 dl vatten, 37 grader

1 dl olja eller 100 g smält margarin, 37 grader

2 tsk salt

2 tsk socker

1-2 msk oregano

1 dl grovt rågmjöl

13-14 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken.

Tillsätt övriga ingredienser och låt degen jäsa i ca 20- 30 minuter under bakduk.

Baka ut degen till runda kuvertbröd, och låt brödan jäsa ca 20-30 minuter under duk.

Pensla bröden med ägg, och strö på sesamfrön. Grädda 250 grader ca 7- 9 minuter

Potatissallad

Kall kokt potatis i små tärningar, ca 1,2 kg

1 dl purjolök fint hackad

Blanda ingredienserna till en sås:

3 dl gräddfil

3 msk lättmajonäs

3 msk hackad ättiksgurka

1 msk senap

1 msk diongsenap

2 msk sallads-örtkryddor

1 tsk vitpeppar

1 tsk salt

hackad dill

kapris

Blanda potatis och purjolök med såsen, och låt stå till nästa dag.

Rör om och smaka av. Garnera med kapris.

Mer läsning

Annons