Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt, gott och närproducerat

Enkelt, gott och närproducerat. Dessutom billigt. Matentusiasten Christer Landerholm, som i sitt och sambon Sari Johanssons företag Ågården förädlar det naturen ger, klarar en flerrättersmiddag för fyra på under 200 kronor.
- Gräv där du står, ta vara på det som finns runt hörnet. Allt, utom citron, vitpeppar och socker, finns i Roslagen, säger han.

Annons

Kokta rödbetor med pepparrotssmör (4 port)

Lättlagad, supersmarrig rätt att börja middagen med.

4 medelstora rödbetor

smör

färsk pepparrot

1. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.

2. Skiva rödbetorna och lägg upp på fyra förrättstallrikar. Blanda smör med färskriven pepparrot och lite salt, smaka av.

3. Toppa med en klick pepparrotssmör och garnera med några basilikablad.

Flädersorbet (4 port)

Christer Landerholm bjuder isig flädersorbet som ”mellanbindare”.

flädersaft

vatten

1. Blanda 4-5 dl flädersaft efter eget tycke och smak.

2. Ställ saften i en bunke i frysen och rör sedan runt med en gaffel efter 30 minuter. Upprepa ytterligare 3 gånger tills du får fina kristaller.

3. Häll upp sorbeten i glas, garnera gärna med mynta eller en skiva citron.

3. Enklast möjliga, och ändå så otroligt gott. Fisken smakar förstås allra bäst om du själv har tagit upp den.

Panerad gös med färskpotatis, sallad och pepparrotssmör (4 port)

350-400 g byxad fiskfilé

vetenmjöl

smör

salt

färskpotatis

sallad

pepparrrotssmör

1. Be din lokale fiskhandlare byxa fiskfilén eller gör det själv om fisken är egenfångad, så slipper den kräsne få några ben i munnen.

2. Skär filén i bitar, vänd dem i vetemjöl med salt och vitpeppar och stek i smör i medelstark panna.

3. Servera fisken med nykokt färskpotatis, lite sallad och en klick av samma goda pepparrotssmör som du avnjöt till rödbetorna samt en citronskiva.

4. Krispig mellanmålssallad med späd sparris och tomat.

Tomatsallad med nyskördad sparris (4 port)

4 ekologiska tomater

16 sparrisstängler

basilika

1. Koka sparrisen hastigt, 1-2 minuter, och kyl ner snabbt.

2. Hacka tomaterna och sparrisen och blanda i en skål. Strö över basilikablad och servera salladen med din favoritdressing; Christer Landerholm väljer sin egen skogsbärscreme.

5. Något så enkelt som pannkakor blir ljuvligt gott med egenhändigt kokad röra med smak av rabarber, hallon och jordgubbar.

(Kalkon)pannkakor med varm rabarber-hallon- och jordgubbsröra och lösvispad grädde (4 port)

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

6 dl mjölk

2 kalkonägg och 2 hönsägg (eller 5 vanliga hönsägg)

3 msk smör

2 dl rabarber

1 dl vardera av hallon och jordgubbar

socker efter behag

1 klick smör

1. Börja med bärröran. Koka rababern i lite vatten, häll efter några minuter av vattnet och tillsätt bären.

2. Tillsätt socker, smaka av för lagom sötma.

3. Låt sockret smälta, lägg i en klick smör och rör om. Låt svalna.

4. För pannkakorna genom att blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.

5. Vispa i resten av mjölken och äggen, ett i taget. Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Stek tunna pannkakor.

6. Skeda över frukt-och bärröran på pannkakorna och servera.

Mer läsning

Annons