Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rimlig kompromiss

Allianspartierna försöker hitta en kompromiss i energifrågan. Det är inte helt enkelt, med tanke på hur olika åsikter partierna har.

Annons

Förra veckan kom kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund med ett förslag till kompromiss. Hans förslag innebär att dagens förbud mot att bygga nya kärnreaktorer tas bort, men att det samtidigt sätts ett tak för antalet svenska kärnkraftsreaktorer som är i drift. Taket skall vara tio reaktorer, det vill säga så många som är i drift i dag. Det innebär att en ny reaktorer skall få starta först när en gammal har stängs.

Göran Hägglunds förslag till energikompromiss innebär också stora satsningar på utbyggnad av förnybara energikällor, som vindkraft och kraftvärme, och utökad forskning på sol- och vågenergi. Där ingår också stränga krav på koldioxidutsläppen från bilar, satsning på eldrivna bilar och utbyggnad av järnvägen

Det här är en rimlig kompromiss, som innehåller eftergifter både från dem som älskar kärnkraft, som folkpartiet, och från dem som ogillar kärnkraft, som centerpartiet.

I praktiken kommer dock denna kompromiss inte att innebära någon större skillnad gentemot dagens läge. Det är nämligen mycket dyrt att bygga nya kärnkraftverk i dag, i alla fall om kraftverken får bära alla sina kostnader. Därför talar allt för att inga nya kärnkraftverk kommer att byggas, även om dagens förbud tas bort, i alla fall inte utan mycket stora statliga subventioner. Och sådana finns det naturligtvis ingen anledning att ge.

Dessutom kommer Sverige de närmaste åren att ha stora elöverskott, dels beroende på utbyggd vindkraft och kraftvärme, dels beroende på de effekthöjningar som är resultatet av den pågående moderniseringen av kärnkraftsreaktorerna. Denna modernisering innebär också att kärnkraftverkens livslängd förlängs. Göran Hägglund har därför fel när han hävdar att dagens reaktorer kommer att börja stängas om 20 år och att det då behöver finnas nya kärnkraftverk byggda. Livslängden för dagens reaktorer är mycket längre, runt 40-50 år. Det finns därför ingen som helst anledning att redan nu börjar planera för vad som kommer att hända när dagens kärnkraftsreaktorer måste stängas av.

Allianspartierna har sagt att de eftersträvar en bred kompromiss i energifrågan. När allianspartierna inom kort har gjort sin kompromiss kommer de därför att försöka få stöd för den hos oppositionspartierna.

Det skall bli mycket intressant att se hur det kommer att gå. Vänsterpartierna har mycket olika åsikter när det gäller kärnkraften, och inte minst är skillnaderna stora internt inom socialdemokratin. Energifrågan lär därför skapa stora problem för Mona Sahlin. Mycket talar för att hon får lika stora interna problem som när hon i höstas inte ville samarbeta med vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons