Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lycklig sommarfestival med progg

Nationalteatern, Chicagoblues, Fabulous Thunderbirds och en magiskt varm sommarkväll. Årets bluesfest blev ett lyckligt sommarparty med långt över 2 000 besökare.
target=”_blank”>Se bildspel!

Annons

Några båtar glider in och lägger sig till ro på vattnet bakom strandscenen. Solen flödar, det är hett i luften och årets bluesfest har varit igång i ett par timmar när Barrelhouse Chuck tar plats på scenen i svart kostym och vit skjorta.

- All right, säger han och rättar till solglasögonen. Sedan blir det tight Chicagoblues tillsammans med svenska Trick Bag medan solen sjunker och skuggan långsamt vandrar nerför grässlänten. 

Men det är när Nationalteaterns rockorkester kliver in och trampar igång en tät ”Bängen trålar” som bluespartyt kommer igång på allvar. Publiken jublar och det är trångt framför scenen när bandet rullar vidare med ”Kolla, kolla”. 

Mattias Hellbergs sång och utstrålning ger ny skärpa åt de klassiska proggrocklåtarna, som når publik i alla åldrar. I trängseln finns både medelålders nostalgiresenärer och ungdomar som sjunger med i varenda textrad. 

Ulf Dageby serverar ”Barn av vår tid,”, sångerskan Jaqee svarar för ”Ingelas sång” och ”Hanna från Arlöv” innan det är dags för ”Livet är en fest”, som förvandlar Kärleksudden till allsångsarena. 

När bandet avslutar med ”Jack Ripper” och ytterligare ett par extranummer har skuggan vandrat en bit ut i vattnet. Där har båtarna blivit fler, några barn badar i de sista solstrimmorna och det är så vackert som en sommarkväll kan bli.

Musiken växlar mellan stora strandscenen och den lilla tältscenen vid serveringen. Där får brittiska Marsha Jane Tarvet och bandet Cuillin Blue publiken att dansa till svängig blues och låter en stämningsfylld version av ”Help” flyta ut i den mjuka luften. Här uppe spelar också svenska Bitter Blue och Margot Tombstone Rhythm’n’blues band. 

Dana Fuchs, som skulle ha spelat på strandscenen tillsammans med Jon Diamond och Bill Öhrström, har blivit sjuk och ställt in. Det blir i stället en spelning med Bill Öhrström och hans band, innan det är dags för kvällens sista band. 

När mörkret sänkt sig drar amerikanska Fabulous Thunderbirds med Kim Wilson igång sin läckra bluesrock. Trängseln ökar framför scenen när Kim Wilson tar fram munspelet och skickar ut tonerna över vattnet.

Då är hela Kärleksudden fylld med blues.

Margaretha Levin

[email protected]

Mer läsning

Annons