Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glödhet biosäsong

Det är inte bara vädret som varit varmt i sommar, biosäsongen har också varit glödhet.
- Vi har haft extra mycket publik, framför allt Mamma Mia har varit jättepopulär, säger Kenneth Axelsson, biografansvarig på Bio Royal i Norrtälje.

Annons

Sommar betyder sol, bad och glass för många. Men i år har en del av detta bytts ut mot surroundljud, stor duk och popcorn. Med filmer som The Dark knight, Sex and the city, Indiana Jones och Narnia har sommaren betytt att fler besökare än vanligt gått på bio. Och så även i på Royal i Norrtälje.

Det är väldigt roligt, vi har haft extra mycket publik i sommar. Jag har svårt att minnas när det var så här mycket senast, säger Kenneth Axelsson.

Detta är goda nyheter för bio Royal, inte minst ekonomiskt.

Vi hade en usel vår med lite publik. Det fanns nästan ingen bra film alls, men sommaren kommer att väga upp de förlorade intäkterna, säger Kenneth Axelsson.

Enligt honom är det framför allt ABBA-musikalen Mamma Mia med Meryl Streep och Stellan Skarsgård som gått dragit extra många besökare.

Man märker på publiken att vissa har sett den två eller kanske tre gånger. Vi har haft många fullsatta föreställningar där vi fått avvisa folk, säger Kenneth Axelsson.

Trots att det i dag är vanligt med avancerade hemmabiosystem tror han inte att biografen kommer att dö ut, något som sommarens storpublik bekräftat.

Det är något visst med att se film på en så stor duk som finns på en biograf. Känslan går inte att beskriva, men det är en speciell atmosfär och man har folk omkring sig som också ser filmen, säger han.

SF Bios informationschef Thomas Runfors tror att en av anledningarna till sommarens biosuccé har varit att filmerna haft en väldig bredd.

Vi kan tyvärr inte ta äran för det (skratt). Utbudet har varierat väldigt från romantisk komedi till actionfilmer som alla varit bra och fått fina recensioner.

Att just filmer som Sex and the city och Mamma Mia både dragit över en halv miljon besökare var över Sverige tror han beror på att de tilltalar främst tjejer.

Det kan vara en generalisering, men tjejer är mycket bättre att få med sig folk på biograferna.

Thomas Runfors tror också att de små kvartersbiograferna, som Bio Royal i Norrtälje, tjänar på att försöka ha öppet på sommaren.

Det är ingen självklarhet för de flesta, det kostar att driva en biograf. Men jag tror att turiststäder som Norrtälje vinner mycket på att ha biografen öppen på sommaren. Många som sitter i sommarstugan eller båten kanske vill göra något annat en kväll och då är bio ett jättebra alternativ.

Att stänga biograf Royal under sommaren har enligt Kenneth Axelsson inte varit aktuellt det senaste tio åren.

Tidigare var det aldrig storfilmer under sommaren, då hade vi stängt. Men de senaste åren har det alltid varit något som varit värt att visa, säger han.

Till hösten är det en många bra filmer på gång, inte minst den nya Harry Potter-filmen, Pixar-succén Wall-E och episka Austraila. På svenskfronten ser det också ljust ut med bland annat kärlekskomedin Patrik 1,5, prisade Låt den rätte komma in med manus av författaren John Ajvide Lindqvist och en ny Vi hade i alla fall tur med vädret. Och så kommer den andra och avslutande delen om Arn om två veckor.

Den kommer säkert att gå bra, den förra filmen var det många som såg och då vill man säkert se upplösningen, säger Kenneth Axelsson.

Filmer att se fram emot: 13/8 Love guru

22/8 Arn: Riket vid vägens slut

5/9 Wall-E

12/9 Patrik 1,5

12/9 Wanted

24/10 Låt den rätte komma in

21/11 Harry Potter och halvblodsprinsen

5/12 Vi hade i alla fall tur med vädret

25/12 Australia

Mer läsning

Annons