Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En forntida upplevelse för stora och små

Stridskonster, sagostunder och livs levande vikingar.
Ett besök i den forntidsbyn Storholmen är en spännande upplevelse både för stora och små.

Annons

Väntan har varit lång. Men så sjungs ”Den blomstertid nu kommer”, skolan är slut och det är sommarlov.

Plötsligt finns det tid för en massa skoj. Kanske blir det en cykeltur till glasskiosken. Eller så är vädret perfekt för vattenkrig. 

För de föräldrar som vill hitta på något extra kul med sina barn kan en resa tillbaka i tiden bli en riktig hit. Och möjligheten finns i Svanbergas egen vikingaby.

Storholmen är ett levande museum. Vi vill visa hur man levde under forntiden. Men inte genom att rabbla en massa fakta. Istället får besökarna möta riktiga vikingar i tidsenliga kläder. Det är vi som är utställningen, säger Britta Geschwind, som själv bor i byn under sommaren. 

Storholmen har sommaröppet vardagar från och med den 30 juni till den 18 juli. Då är det full fart. Getter betar, höns pickar och ljud från smedjan hörs över området, som då befolkas av ett fyrtiotal vikingar. De kommer både från Norrtäljetrakten och från övriga Europa.

Under de här veckorna kan besökarna bland annat höra spännande sagor, baka bröd eller få veta mer om de instrument som användes under vikingatiden.

Barnen får också prova på forntida hantverk som att spinna tråd med slända eller bränna egna glaspärlor. 

En av de mest populära sommaraktiviteterna är enligt Britta Geschwind när vikingarna och byns besökare tillsammans leker lekar som rumpoxe, glimabrottning och släppkäpp.

Det brukar de flesta tycka är jätteroligt, säger hon och berättar sedan att lekarna lektes i det dagliga arbetet och för att vikingarna skulle lära sig att försvara sig. 

De tre sommarveckorna domineras av tre olika teman sagoberättande, stridskonster och sjöfarande. Vid två tillfällen, den 17 augusti och den 7 september, arrangeras också Barnens vikingadag. Då anordnas extra aktiviteter för barn.

Annika Jeppsson

[email protected]

Barnens Pythagoras

Andra roliga sommaraktiviteter för barn: : I barnavdelningen på industrimuseet Pythagoras får besökarna på ett lekfullt och roligt sätt bekanta sig med teknik i alla möjliga former. Sommaröppet klockan 11-15 alla dagar utom måndagarna mellan 24 juni-10 augusti.

Lekrymden : Ett 750 kvadratmeter stora lekland som bjuder på sådant som en gigantisk klätterställning, ett jättelikt rymdmonster, en el-bilbanan och rutschkanor. För de riktig små barnen finns också en lekavdelning med mjukisdjur och leksaker. Har öppet alla dagar klockan 10-18. Stängt midsommarafton och midsommardagen.

Sveriges näst längsta vattenrutschkana : Finns i Vigelsjöområdet. Rutschkanan är 131 meter lång och mynnar ut i en stor bassäng precis intill sjön Lommaren. Öppettider: Alla dagar klockan 11-20. Öppnar tidigare vid fint väder.

Mer läsning

Annons