Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Borg för kristider

Annons

Det har varit mycket Anders Borg den senaste tiden. Det är inte så konstigt när det finansiella systemet hamnar i kris, och regeringen måste ta fram ett sparpaket.

Anders Borg har klarat sig bra. Han har tagit fram ett stabiliseringspaket på kort tid, och sett till att det inte blir någon kaos bland svenska banker. Till en stor del är det säkerligen också Anders Borgs förtjänst att moderaterna går så kraftigt framåt i opinionsmätningen från Synovate, som redovisades i helgen. Han har, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, visat på det ledarskap som behövs i en kristid.

Samtidigt har socialdemokraternas ledare Mona Sahlin visat att hennes ledaregenskaper har stora brister. Detta har givetvis också bidragit till den moderata uppgången, och framför allt till det mycket stora raset för socialdemokraterna. Det skall bli mycket spännande att se om raset fortsätter, när nu väljarna äntligen börjar granska oppositionspartierna och inte bara regeringen.

Men det är inte bara ledarskap som Anders Borg har visat de senaste dagarna. Han har också visat att han kan vara populist, vilket är lite förvånande: tidigare har han oftast motiverat sina förslag med ”nationalekonomisk forskning”, vilket blir väldigt teoretiskt och ofta svårförståeligt.

Någon forskning lär dock inte ligga bakom Anders Borgs angrepp på bankcheferna i fredags, där han anklagade dessa för att inte vilja gå med i regeringens stabilitetsplan eftersom detta innebär att de själva får sänkt bonus. Någon forskning lär knappast heller ligga bakom gårdagens besked från Anders Borg: att han inte tror att värnskatten kommer att kunna avskaffas under nästa mandatperiod.

Däremot visar båda dessa utspel att Anders Borg är en skicklig politiker och inte bara en skicklig nationalekonom. Angrepp på chefers bonusar är alltid populära bland väljarna. Och avskaffad värnskatt skulle i dagsläget bekräfta den bild av ”rikemansregering” som oppositionspartierna försöker ge av alliansregeringen. Därför är det politiskt helt riktigt att skjuta upp sänkandet av värnskatten, inte minst nu när konjunkturen försämras och regeringen kan behöva pengar för olika former av krispaket.

Det är bra att Anders Borg blivit mer politiker och mindre nationalekonom. Det gör att vänsterpartierna får svårare att anklaga regeringen för att vara ”hjärtlös”. Det gör också att förtroendet för honom ökar bland väljarna.

Och det i sin tur ökar alliansregeringens chanser att bli omvald. Valet 2010 kommer troligen att äga rum under bistra ekonomiska tider. Då vill väljarna ha en statsminister och en finansminister de kan känna förtroende för. Och även om Mona Sahlin och Thomas Östros säkerligen är trevliga och duktiga, så känns det inte som om de är rätt personer att leda landet i en kristid.

Mer läsning

Annons