Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva får dela på sommarpengarna

Elva evenemang får dela på årets pengar till sommarkultur. Det föreslår kommunens kulturchef Björn Ahlsén.
Mest pengar får Konst i ån.

Annons

Det är dags att fördela årets kommunala pengar till sommarkultur. I år finns 250 000 kronor att dela på i evenemangsbidrag, ansökningarna ligger på 960 000 kronor.

 Det är lika svårt varje år. Vi får in ansökningar på en miljon och kan fördela en fjärdedel, det är väldigt lite pengar, säger kommunens kulturchef Björn Ahlsén.

Anslagen till sommarkultur har mer än halverats sedan 2000, när de låg som högst. De senaste åren har de legat på 250 000 kronor.

 Samtidigt dyker det upp allt fler evenemang, säger Björn Ahlsén.

Kvalitet

Enligt de kriterier kommunen tagit fram ska kvalitet och attraktionskraft prioriteras när pengarna fördelas.

 De flesta av arrangemangen har hög kvalitet, med professionella utövare som levererar föreställningar. Vi får egentligen fruktansvärt mycket kvalitet för pengarna.

I det förslag han tagit fram får elva evenemang dela på sommarpengarna. Dessutom föreslår han att 125 000 kronor från övriga bidrag, bland annat till barn- och ungdomskultur, fördelas på evenemangen.

Mycket är sig likt från de senaste åren, med etablerade evenemang som jazzdagarna och bluesfesten på listan.

 Det går inte på rutin, men 70 procent är årligen återkommande evenemang, säger Björn Ahlsén.

Mest pengar, sammanlagt 65 000 kronor, får Konst i ån, med konstverk i Norrtäljeån. Utomhus­teatrarna får också pengar, liksom ungdomsfestivalen Cross­over och försommarens ateljérunda. Kammarmusikfestivalen Sommarnattens toner, som såg ut att bli utan pengar för några år sedan, hör numera till de återkommande namnen på listan.

 De har visat att de är här för att stanna.

Kända artister

Krogen KnappKarlssons som lockat en hel del kända artister till Barnens ö har tidigare fått programbidrag. Nu finns de med bland sommarevenemangen.

 De har ett utbud som jag inte ser någon annanstans, tanken är att det ska finnas en geografisk och innehållsmässig spridning.

Några av evenemangen får inga pengar alls i förslaget. Det gäller bland annat de gratiskonserter med mässingsorkester som Bengt Hilding planerat i Societetsparken med titeln Musik i staden.

 Det är trevligt, men har fått stå tillbaka. Det är svårt för oss att ta hela intäktsbiten, det är rimligt att publiken är med och betalar någon del, säger Björn Ahlsén.

Två planerade Taubekvällar vid Kullsta friluftsteater i Estuna får också nej, liksom folkmusikfestivalen vid Storholmen som fick bidrag förra året.

Kultur- och fritidsnämnden tar beslut om sommarpengarna vid sitt möte i dag.

Mer läsning

Annons