Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmstanatt med hetta

Solen gassade ner över Väddöbygden. Gatan som löper genom Älmsta, över bron och vidare mot Grisslehamn, ångade. Men det var också hett i alla bodar och stånd, lokala producenter och hantverkare trängdes med resande knallar och affärerna bomstrade.

target=”_blank”>Se fler bilder här!

Annons

En dag om året förvandlas centralorten Älmsta från att vara en genomfartspunkt där folk stannar och handlar eller tankar, till att bli en scen för ett jippo som sätter samhället på nöjeskartan. 

För under Elmstanatta är det full fart från förmiddag till natt. Stora som små roar sig. Den som är tävlingsinriktad kan ställa upp i en mängd tävlingar, som ankracet, kanaltrampet och kanaldraget. 

Årets ankrace skedde dock i stiltje, ankorna vände gumpen mot målsnöret och för en stund såg det ut som om tävlingen inte skulle komma i gång, men som tur är så skedde en vändning och vinnaren kunde koras. 

Ja, det såg lite tveksamt ut ett tag, säger Erik Nilsson, sekreterare i Väddöbygden ideell förening, som arrangerar Elmstanatta som nu firats i 24 år. Årets evenemang gick helt utan problem. Publiktillströmningen var god, cirka 27 000 besökare under dagen och kvällen. 2 100 betalande fortsatte festen på Vikingalunden fram till midnatt. 

Föreningen vilar heller inte på vunna segrar utan började planeringen av 2009 års Elmstanatta redan på lördagens förmiddag. 

Anette Remneby, foto

Eva Janson, text

Mer läsning

Annons