Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert trots 29 miljoner från staten

Nya pengar kan bättra på ekonomin för nästa år.
Norrtälje kommun får drygt 29 miljoner kronor i regeringens vårproposition.
Kommunen kan också få in pengar genom att sälja bostadsrätter.

Annons

Prognoserna har hittills pekat på att skatteintäkterna för 2010 kan bli 90 miljoner kronor lägre än beräknat. Nya prognoser väntas inom de närmsta veckorna.

Och jag räknar med att de prognoserna är ännu sämre, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M) som redan tidigare varnat för att kommunen nästa år kan tvingas säga upp anställda.

Han ser pengarna i vårpropositionen som ett glädjande tillskott.

Men det blir personalneddragningar i alla fall.

Regeringen vill att skola, vård och omsorg ska komma i första hand. Och Kjell Jansson påpekar att standarden på skolundervisningen inte ska vara beroende av konjunkturerna.

Det hoppas jag att vi slipper, säger han och förespråkar att kommunen ska hålla sig till principen om en viss ersättning per elev.

Någon kompensation för att höja lärartätheten när antalet elever minskar ska det inte bli.

Samtidigt arbetar kommunens chefer med att se över all verksamhet.

Just nu förs till exempel diskussioner om att Roslagsbostäder ska ta över administrationen av pensionärslägenheter och bostadsrätter som kommunen äger.

Det blir en effektivare förvaltning om man har administrationen på ett ställe, säger Kjell Jansson.

På sikt kan det också gå att sälja bostadsrätter, som kommunen bland annat haft för att socialförvaltningen ska ha tak över huvudet att erbjuda dem som behöver. Nu kan en försäljning bli aktuell om bostadsrätten blir ledig, eller om den som bor där har möjlighet och vill köpa sin lägenhet.

Om kommunen har 70-80 bostadsrätter kan det innebära att kommunen har ett bundet kapital på 50-60 miljoner kronor, säger Kjell Jansson.

I stället kan kommunen ha ett avtal med Roslagsbostäder om att bolaget ska kunna ordna bostäder om kommunen behöver.

Kjell Jansson är också nöjd med att regeringens fyra partiledare sagt att de är beredda att se över möjligheterna för välskötta kommuner att kunna spara pengar under goda år för att sedan använda dem när det blir sämre tider.

Mer läsning

Annons