Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt och storskaligt

Socialdemokraterna och Moderaterna försöker ofta framstå som varandras motpoler. Ofta stämmer detta. Men inte alltid. Båda partierna har nämligen en förkärlek för dyra och storskaliga lösningar.
 

Annons

Norrvattenprojektet är ett sådant dyrt och storskaligt projekt. För över 500 miljoner kronor skall en vattenledning byggas som ansluter Norrtälje stad till nordostkommunernas vattenledningsnät. Det är därför helt naturligt att Norrtäljes moderater och respektive socialdemokrater, representerade av Kjell Jansson och Elisabeth Björk, i onsdags tog i hand på att genomföra detta projekt.

Visst finns det argument som talar för projektet. Framför allt innebär Norrvattenledningen att Norrtälje stad garanteras en god försörjning av dricksvatten.

Men det finns också mycket som talar emot projektet, och att det går att lösa Norrtäljes vattenförsörjning på ett mycket enklare och billigare sätt.

Norrtälje har nämligen ingen brist på vatten i dag. Och dagens vattentäkt, sjön Erken, beräknas klara Norrtälje stads behov i flera decennier till genom ganska enkla åtgärder, som att höja nivån på Erken ett par decimeter och reglera utflödet bättre.

Frågan är också hur mycket vatten Norrtälje behöver i framtiden. Dels går det att minska vattenförbrukningen, till exempel genom att täta vattenledningsnätet bättre, dels bygger prognoserna för vattenförbrukningen på en orimligt stor inflyttning.

Prognoserna kommer från ”Vision Stockholm Nordost 2030” som Stockholms läns nordostkommuner antog 2005. Enligt denna vision skall 80 000 personer bo i Norrtälje kommun år 2030. Det är en helt orimlig siffra. Kommunens befolkning har ökat med cirka 400 personer per år under 2000-talet. Fram till 2030 skall, enligt visionen, kommunens befolkning istället öka med drygt 1 000 personer per år.

Det är inte rimligt. Det är lika orimligt som de enorma befolkningsökningar som landstingets regionplane- och trafikkontor räknar med för hela Stockholms län.

Det är dock denna orimliga befolkningsökning som Norrvattenprojektet bygger på. Utan denna orimliga befolkningsökning behövs inte Norrvattenledningen.

Och utan denna orimliga befolkningsökning kommer Norrtäljes vattenförbrukning inte att bli så stor så att vattenavgifterna kan finansiera Norrvattenledningen. Då blir det istället skattebetalarna som får gå in.

Trots detta tvekar inte Norrtäljes moderater och socialdemokrater att bygga Norrvattenledningen. Trots detta vill man fatta ett snabbt beslut utan att utreda vad som händer om Norrtälje kommuns befolkning ökar 400 personer per år istället för 1000. Detta är omöjligt att förstå för dem som, till skillnad mot moderaterna och socialdemokraterna, är skeptiska till dyra och storskaliga projekt.

Mer läsning

Annons