Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla budskap

Annons

Mona Sahlin och socialdemokraterna har totalt dömt ut alliansregeringens politik. Den har kallats ”hjärtlös”, att bara gynna ”de rika”, ”bestraffa sjuka och arbetslösa” och innebära en ”brutal nedskärning av välfärden”. Bland annat.

Det här har många väljare tagit till sig. Det är en viktig anledning till att regeringen har så låga siffror i opinionsmätningarna.

Hittills har socialdemokraterna inte presenterat något alternativ. Mona Sahlin har bara sagt att hon vill ”återställa rättvisan”, och i övrigt hänvisat till de arbetsgrupper, de så kallade rådslag, som funderar över partiets framtida politik. Det har gjort att alla som haft invändningar mot alliansregeringens politik har trott att socialdemokraterna vill förbättra villkoren för just dem.

Nu börjar arbetsgrupperna närma sig slutet på sitt arbete. Nu börjar Mona Sahlin bli lite tydligare i sina besked. Och då visar det sig att socialdemokraterna accepterar många av de förändringar alliansregeringen genomfört.

Socialdemokraterna tänker till exempel inte höja alla de skatter som alliansen sänkt. Jobbskatteavdraget blir kvar till allra största delen. Fastighetsskatten återinförs, men bara för de allra dyraste villorna.

Den socialdemokratiska välfärdspolitiken kommer inte heller att bli densamma som när man satt i regeringen. Ylva Johansson, ordförande i rådslaget om välfärden, vill till exempel att de sjuka skall delta i någon arbetsinsats varje vecka. Hon vill också att svenskarna skall jobba tre år mer per person.

På samma sätt vill Sven-Erik Österberg, ordförande i rådslaget om jobben, införa en maxgräns för hur länge man får ha a-kassa. Ett år tycker han är lagom. Han vill också öka kontrollen av att de arbetslösa söker jobb.

Både Ylva Johansson och Sven-Erik Österberg är självkritiska och menar att den tidigare socialdemokratiska politiken inneburit en övertro på systemen och bidragen. Båda medger att socialdemokraterna hittills ställt för låga krav på dem som får bidrag.

Vad händer nu med alla de väljare som trott på den socialdemokratiska propagandan att alliansregeringens politik är ”hjärtlös” och innebär ”brutala nedskärningar i välfärden”? Vad händer när de nu inser att socialdemokraterna i stort behåller alliansens skattesänkningar? Vad händer när de inser att socialdemokraterna i mångt och mycket tänker föra samma politik som alliansen nu gör?

Säkerligen kommer många att inse att socialdemokraternas ljugit om alliansregeringens politik. Och förhoppningsvis kommer också många att inse att det är bättre att stödja de partier som rakryggat talar om vad man vill, än dem som kör med dubbla budskap.

Mer läsning

Annons