Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen som inte slår in

Det har kärvat till i förhandlingarna mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet om hur samarbetet skall se ut inför valet 2010. Förhandlingarna mellan partiernas ekonomiska talesmän bröt samman i fredags. Nu får partiledarna försöka lösa knuten.

Annons

Vad partierna tvistar om är synen på det ekonomiskt-politiska regelverket, som utgiftstak och överskottsmål. Socialdemokraterna och miljöpartiet tycker att detta regelverk måste utgöra grunden för partiernas samarbete, och att regelverket är så grundläggande att det inte går att kompromissa om. Vänsterpartiet är emot regelverket, men är berett att gå med på detta om miljöpartiet och socialdemokraterna gör eftergifter på andra områden.

Och där står man. Och det är svårt att se hur de tre skall komma överens. Miljöpartiet och socialdemokraterna har svårt att ändra sig. Och för vänsterpartiet blir det mycket svårt att stödja ett regelverk man helt är emot, utan att få någonting i utbyte.

Intressant nog tycks det vara miljöpartiet som är mest kompromisslöst. Det är lite förvånande. Det var inte så många år sedan som ekonomi inte var någon viktig fråga för miljöpartiet.

Partiet var till exempel emot ekonomisk tillväxt, och ville införa en medborgarlön, så att de som inte ville jobba kunde få slippa detta.

I dag låter det annorlunda. I dag vill miljöpartisterna ha god ordning på statens ekonomi.

Detta går också att motivera ideologiskt: om man tycker att det är fel att lämna en miljöskuld till kommande generationer, så är det också fel av dagens skattebetalare att skjuta över skulder på framtidens skattebetalare. Men samtidigt finns det, i alla fall just nu, taktiska orsaker till att miljöpartiet tycker att det ekonomiska regelverket är så viktigt. Miljöpartisterna gillar inte vänsterpartiets socialism och ännu mindre partiets kommunistiska förflutna. Miljöpartisterna vill helt enkelt inte sitta i samma regering som vänsterpartister.

Genom att benhårt motsätta sig alla kompromisser om det ekonomiska regelverket hoppas man därför kunna slippa detta. Att miljöpartiet just nu ökar i opinionsmätningarna stärker säkerligen miljöpartisternas intresse av att inte ge med sig, även om man inser att ökningen inte i första hand beror på miljöpartiets förtjänster, utan på Mona Sahlins brister.

Miljöpartiet tar dock en stor risk. Den största vinnaren på bråket inom vänsterblocket är inte miljöpartiet, utan alliansen. Om bråket fortsätter, och man inte lyckas uppvisa ett enigt vänsteralternativ i valet 2010, lär alliansen vinna valet ganska lätt. Miljöpartisternas dröm om att få bilda regering tillsammans med enbart socialdemokraterna lär därför inte bli verklighet.

Mer läsning

Annons