Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för misshandel av herrgårdsägare

Den dörrvakt som misshandlade Skebo Herrgårds ägare Richard Björklund utanför en nattklubb förra sommaren har dömts i Stockholms tingsrätt till två månaders fängelse. Två andra vakter fick villkorlig dom och samhällstjänst.

Annons

Under rättegången gick uppgifterna isär om vad som hände den ödesdigra natten för över ett år sedan utanför krogen The Lab i Stockholm. Vakterna hävdade att de blivit tvungna att ta till handgripligheter då de avvisade två aggressiva och berusade gäster men menade att våldet inte var värre än vad nöden krävde.

De två gästerna sade i sin tur att vakterna använde obefogat övervåld och Rickard Björklund vittnade om hur han blev attackerad av en dörrvakterna i samband med att han ringde och larmade polisen när hans vänner blev misshandlade.

I domen skriver tingsrätten att det inte råder något tvivel om att vakterna har gjort sig skyldiga till misshandel. Samtidigt noterar de att männen i sin egenskap av ordningsvakter har befogenhet att använda visst tvång vilket sänker straffvärdet.

Tingsrätten dömer en av vakterna, en 29-åring från Enskede som inte var i tjänst under den aktuella natten, till två månaders fängelse för att ha tagit strupgrepp och knäat Rickard Björklund. Han ska även betala 19 000 kronor i skadestånd till Björklund.

De två vakter, en 28-åring från Stockholm och en 27-åring från Nacka, som var i tjänst den aktuella kvällen döms till villkorlig dom och vardera 50 timmar samhällstjänst för misshandel av Björklunds vänner. De ska även solidariskt betala 14 000 kronor respektive 11 000 kronor i skadestånd till de två män de misshandlade.

Mer läsning

Annons