Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dinkelbullar och dinkelvåfflor

Kanelbullar, våfflor och ett mustigt nöt- och fruktbröd. NT-medarbetaren Gunilla Flink-Lindström gillar att experimentera när hon bakar och byter ofta ut hälften av vetemjölet i traditionella recept mot nyttigt fullkornsmjöl av dinkel. -Det blir både nyttigare och godare, särskilt bullarna brukar gå hem i alla läger, säger hon.

Annons

1) Saftiga och välsmakande kanelbullar med lite mer tuggmotstånd där degen mår bra av att arbetas ordentligt med elvispens degkrokar. Gunilla bakar gärna lite och ofta, men receptet kan naturligtvis fördubblas.

Dinkelkanelbullar

100 gr smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 dl socker

2 tsk kardemumma

1 ägg

3,5 dl specialvetemjöl

3,5 dl dinkelmjöl fullkorn från Saltåkvarn

fyllning:

50 g mjuk smör

0,5 dl socker

1-2 msk kanel

1. Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen, i med socker, kardemumma och ägget och rör ihop.

2. Blanda mjölsorterna, spar lite till utbakningen, och arbeta ihop till en smidig deg använd gärna elvispens degkrokar och låt jäsa överdäckt i 30-40 minuter,

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en stor kaka, cirka 35 x 25 cm och bred på det mjuka smöret, strö över socker och kanel, rulla ihop.

4. Skär rullen i cirka 24 bitar, vänd dem och lägg i pappersform eller tryck till med ett knivskaft på överdelen så snittytan trycks uppåt..

5. Täck över bullarna och låt dem jäsa i 30 minuter på plåt. Pensla med ägg, strö över några mandelspån på varje bulle + pärlsocker.

6. Grädda bullarna i 225-25 grader i 6-7 minuter.

2) Till våfflor gjorda på biodynamiskt odlat fullkornsmjöl av dinkel passar såväl de klassiska tillbehören sylt och grädde som matigare varianter med löjrom, creme fraiche och hackad lök. Prova dig fram!

Dinkelvåfflor

2 dl dinkel fullkornsmjöl från Saltåkvarn

1 dl vetemjöl

2 dl vattten

3 dl mjölk

2 msk smält smör

1. Blanda samman alla ingredienser och låt smeten stå en stund.

2. Pensla våffeljärnet lite mellan varje lag, fyll järnet med cirka 3/4 dl smet och grädda våfflorna så de får lite färg.

3. Servera våfflorna genast med valfritt tillbehör.

3) Ett riktigt höjdarbröd fullspäckat med nötter och torkad frukt. Så gott att det nästa är synd att lägga på pålägg, men några skivor avocado och tomat förbättrar faktiskt till och med smakupplevelsen.

Matbröd med fullkornsmjöl av dinkel

2 limpor i bakform

2,5 dl rågflingor

1 dl havregryn

2 dl russin

4,5 dl vatten till gröten + 2 dl till jästen

50 g jäst

3 tsk salt

1 msk smält honung

1,5 msk rapsolja

4 dl dinkel fullkornsmjöl från Saltåkvarn

1 dl grahamnsmjöl

1 dl grovhackade valnötter eller hasselnötter

3,5 dl vetemjöl special fullkorn

4 dl vetemjöl special

1. Koka en gröt på rågflingor, havregryn, russin och vatten. Låt svalna till fingerljumt.

2. Lös upp jästen i 2,5 dl lummet vatten (37 grader) och arbeta ihop alla ingredienser till en deg, men var försiktig med mjölet mot slutet - degen ska vara lite lös och kladdig, justera efter hand.

3. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter, arbeta den därefter ytterligare ett tag.

4. Fördela degen i två smorda, bröade limpbakformar. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter.

5. Grädda limporna i mitten av ugnen, 225 graders temperatur, i cirka 40 minuter.

Fakta Dinkel:

* Dinkel kallas även gammelvete, speltvete och spelt och är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel.

* Dinkel har odlats i Norden mycket länge och tros vara släkt med dagens vete. Under medeltiden odlade man dinkel i Schweiz, Tyskland och Tyrolen. * Dinkel har under de senaste hundra åren ersatts av "vanligt" vete. De senaste åren har dock dinkel blivit mer populärt, på grund av det inte kräver lika mycket gödning som "vanligt" vete. Dinkel trivs i mager och kalkrik jord och odlas med framgång på bland annat Gotland.

Mer läsning

Annons