Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialysenhet till Norrtälje dröjer "Politikerna borde skämmas"

Starten av en dialysenhet i Norrtälje skjuts upp till 2010. Det innebär att Rådmansöbon Birgitta Mohlne, 70 år, får fortsätta att åka till Danderyds sjukhus tre gånger i veckan för att få dialys.
– Man blir väldigt besviken, säger Birgitta Mohlne.

Annons

1978 blev rådmansöbon Birgitta Mohlne njursjuk, och hon har sedan 2007 varit i behov av dialysvård på Danderyds sjukhus.

Fram till 2007 kunde hon sköta sin dialys själv, men sedan tillstötte komplikationer. Nu är hon helt beroende av bloddialys på sjukhuset. 

Birgitta får långa dagar när hon åker hemifrån Rådmansö redan före sju. Under fyra timmar får hon bloddialysvård, och sedan är hon tillbaka i hemmet på Rådmansö vid 14.30.

Det värsta är när man ska åka hem åtta mil med färdtjänsten. Man är helt slut. Fyra timmars dialys är döjobbigt, berättar Birgitta från sjuksängen på Danderyd. Vi är ganska många som bor ute på Rådmansö och som behöver dialys, säger Birgitta och berättar att på torsdagar får hon sällskap i färdtjänstbilen av en granne.

Hennes man Sven är med på sjukhuset som stöd. Han är djupt engagerad i frågan om en dialysenhet i Norrtälje. Sven har fått ihop en protestlista med 1 500 namn som vill ha en dialysenhet till Norrtälje. 

Han stod på Flygfyren och på sjukhuset!qoch samlade in namnteckningar. Och han har varit i kontakt med olika föreningar. Gensvaret var genomgående positivt.

De flesta tyckte det var berättigat med dialys i Norrtälje, säger Sven Mohlne.

Vi skulle tjäna tio dygn per år i mer fritid. Bara kostnaden för resor för patienter i Norrtälje kommun går på två miljoner kronor per år. Och det tar ännu längre tid för dem som bor ute på öarna, säger Sven Mohlne. 

Han är kritisk till att politikerna nu skjuter upp starten för dialys i ytterligare två år.

Det är en ren skandal. Om man skjuter upp det här till 2010 borde våra politiker skämmas. Vi kommer bli nöjda först när det här blir av, säger han besviket. 

Christina Gunnarsson  [email protected]

Dialysenhet dröjer minst två år

En dialysenhet i Norrtälje kan inte komma igång förrän om två år, enligt ett beslut i Stockholms läns landsting.

Det är oerhört beklagligt att det ska dröja ända till 2010, säger Håkan Jonsson, socialdemokratisk landstingsledamot och vice ordförande i Tiohundranämnden, om beslutet att skjuta upp starten för en dialysenhet i Norrtälje. 

I juni tog man i en programberedningsgrupp (kronikerberedningen) till hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting, ett beslut om att Danderyds sjukhus ska ges i uppdrag att starta dialysenhet i Norrtälje.

Men den kan inte komma i gång förrän först 2010. 

Dialys i Norrtälje har varit på tapeten i flera år. En utredning låg klar före valet 2006, men när de borgerliga vann valet, så lades dialysfrågan på is.

Det är oerhört beklagligt, när utredningen legat klar sedan 2006, säger Håkan Jonsson, socialdemokratisk landstingsledamot och vice ordförande i Tiohundranämnden. 

Enligt Jonsson så är tanken att Tiohundra till en början ska köpa dialystjänsten av Danderyds sjukhus innan Tiohundra tar över när man byggt upp kompetensen för den här typen av vård.

Den 16 september, när landstingsbudgeten tas, räknar vi med att finansieringen ska vara löst för Norrtäljes del, säger Jöran Tyllström, medicinsk rådgivare och ansvarig för dialysutredningen på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. 

Christina Gunnarsson  [email protected] 

Fotnot: I dag har tolv patienter från Norrtälje kommun behov av bloddialys vid Danderyds sjukhus.

Mer läsning

Annons