Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går som en dansför Vilma Krön

Väddötjejen Vilma Krön dansar och tränar gymnastik över 20 timmar i veckan, men får ändå allting att gå ihop.
- Det är själva dansen som får en att orka allt annat, säger hon.

Annons

Dedikerad är bara förnamnet till vad 17-åriga Vilma Krön är till dans och gymnastik.

Jag räknade ut att allt, sammanlagt med träningar och lektioner blir mer än 20 timmar i veckan. Jag har ingen fritid, säger hon.

I dag är Vilma både elev och lärare på Mevalin dans och akrobatiksstudio i Norrtälje, hon har varit elev där sedan 2005 och har hunnit vara med på åtta elevshower sedan dess. Där dansar hon showjazz, lär ut showjazz, tränar gymnastik och lär de mindre att slå volter.

Det är en fördel att vara elev och lärare samtidigt. För jag vet ju hur jag vill ha det och hur jag ska kunna lära ut på ett smidigt sätt. Och jag tycker att det är väldigt roligt! När jag kommer på en koreografi vill jag att det ska vara lagom svårt och jag försöker att se vad som blir snyggt som en helhet, berättar Vilma Krön.

Hon började dansa när hon var nio år gammal och den första kursen var i streetdance.

Jag ville bara dansa snabbast av alla, jag trodde att det var det som var grejen. Men jag räknar inte med det på min meritlista, säger hon.

Hon dansade en termin och höll sig sedan till gymnastik tills hon när hon var tretton och blev tipsad om dans igen, vilket gjorde att återigen blev fast. Hon föredrar att dansa Street och showjazz, även om hon känner att det sistnämnda mer är hennes slags rörelser. Hon beskriver showjazz som en dans med spända tår, raka ben och där utstrålningen har en otroligt viktig roll, medan Street är mer böjda knän och en tyngre dans.

Kombinationen av dans och gymnastik har gjort att Vilma Kröns kropp ofta har varit skadad. Hon har återkommande beninflammationer, ett skadat knä, problem med meniskerna och smärtor i ryggraden. De flesta skadorna beskriver hon själv som överansträngning eller helt enkelt brist på muskler.

En gång knäckte jag min höft. Jag skulle göra en sträckt volt med helskruv. När jag landade med fötterna i tjockmattan fortsatte kroppen att vridas så då knäckte höften till. Det gjorde så att jag inte kunde träna på tre-fyra månader, säger hon.

Man kan vara trött, skadad, ingen tid till något annat men jag blir aldrig trött på att dansa. Det är själva dansen som får en att orka allting annat, säger Vilma Krön.

Vilma Kröns vecka i pass och timmar:

2 gymnastiklektioner á 1,5 h i veckan är Vilma lärare på.

1 danslektion á 1,5 h i veckan är Vilma lärare på.

6 danslektion á 1,5 h i veckan är Vilma elev på

1 gymnastiklektion á 1,5 h i veckan är Vilma elev på.

Mer läsning

Annons