Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns en lockelse i att bli berömd

Majgull Axelssons nya roman kretsar kring identitet, familj och övergivna barn.En berättelse som hon skrev i fritidshuset utanför Hallstavik.
- Jag älskar naturen där ute, det är vår plats på jorden.
 

Annons

Majgull Axelssons nya roman ”Is och vatten, vatten och is” kom ut förra måndagen. Under helgen var hon på bokmässan i Göteborg och berättade om boken. En suggestiv berättelse om identitet och en familj som ser normal ut på ytan men ekar av ensamhet.

- Det är en familj där ingen kan tala om känslor, den sortens tystnad leder till ensamhet. Trasighet kan se ut på många olika sätt, säger hon.

Berättelsen handlar om enäggstvillingarna Inez och Elsie, som glider ifrån varandra i tonåren. Elsie får sonen Björn, som hon lämnar. Han växer upp hos Inez, som också får dottern Susanne.

Det handlar om identitet, vilka vi är, vilka vi kan bli och vilka vi kunde ha blivit. Ett tema som återkommer i Majgull Axelssons böcker.

- Jag fantiserar mycket kring det, tanken att om det nu hade varit si eller så kunde det ha gått annorlunda. Det leker jag mycket med.

Majgull Axelsson skrev romanen i stugan utanför Hallstavik.

-Jag står inte ut med att skriva i stan längre, det är alltid nånting som kryper in och stör. Det är mycket enklare att vara på landet och skriva. Nu har jag dessutom skaffat hund och kan vara där ute utan att bli mörkrädd.

Hon trivs i Roslagen. Minst sagt.

- Jag njuter av att gå runt och se årstidernas växlingar. Jag älskar naturen där ute, jag kommer aldrig att lämna det.

”Is och vatten, vatten och is” rör sig mellan en dåtid där Björn och Susanne är unga och en nutid där Susanne reser med isbrytaren Oden till Arktis.

Majgull Axelsson gjorde samma resa för tre år sedan.

- För mig var det att uppfylla en dröm, jag har alltid velat komma in i isen. Isen är en plats utanför världen, det var det som lockade mig.

Det var precis så vackert som hon trodde, men på ett annat sätt.

- Jag harde väntat mig ett dramatiskt landskap och tystnad. Men det var väldigt lugnt, med stora vidder och öar som var violetta och blev mörkt bruna på nära håll. Jag älskade landskapet.

- Men det var inte alls tyst, det var ett väldigt dån när Oden krossade isen.

Det var under den resan som hon började skriva ”Is och vatten, vatten och is”. Berättelsen växte fram ur romanfiguren Björn.

- Jag hade gått och burit på honom länge. Ombord på Oden funderade jag på honom och Susanne och skrev de första kapitlen som utspelar sig i Landskrona.

Under arbetet med romanen reste hon till Landskrona och letade miljöer.

- Jag brukar göra så. Jag går omkring ensam och spanar och bestämmer att där hände det. Jag är beroende av hus, hus får mig att gå igång och tänka på vem som bodde där och varför.

”Is och vatten, vatten och is” handlar delvis om narcissism. Romanens Björn blir popstjärna, en roll han inte är helt bekväm med.

- Det finns en lockelse i att bli berömd, det är inte alldeles enkelt. På ett sätt skulle han vilja slippa, samtidigt tycker han om det, att han är någon.

När han ska möta sin publik och gå ut på scenen tänker han på sig själv i tredje person. Han stramar upp sig och blir Björn Hallgren.

- Det är nog ingen tillfällighet att jag skrivit om det nu när jag har blivit Majgull Axelsson, säger hon.

Hur ser du på det?

- Om man är medveten om det och om narcissismens risker är det ett stöd. Men om man är väldigt ung och inte har några erfarenheter alls finns det en stor riskt att man dras in i det.

- Man ser många som lämnar ut sig själva och inte förstår att de blir uppätna. Frågan om vad som händer med människor som drabbas av framgång är inte ointressant.

Fakta om Majgull Axelsson

Ålder: 61 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm och fritidshus utanför Hallstavik.

Familj: Man, två vuxna söner, svärdotter, hunden Molly.

Gör: Författare. Har skrivit både reportageböcker och romaner, bland annat Aprilhäxan som fick Augustpriset 1997, Slumpvandring och Den jag aldrig var.

Fritid: Hundskötsel. Läser böcker och promenerar.

Aktuell: Med nya romanen Is och vatten, vatten och is.

Tre lästips:Joyce Carol Oates, Dödgrävarens dotter: ”En underbar roman”.

Jonathan Littell, De välvilliga: ”Väl värd att läsa, väldigt bra.”

Joseph Heller, Moment 22: ”Har läst om den för en bokcirkel i radion. En långsamt djupnande skildring av andra världskriget.”

Mer läsning

Annons