Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras vision en mötesplats i hamnen

 Bygg om silorna och skapa en arena för kultur, konferenser och föreningsliv. Mats Wedberg och Johnny Rosén lanserar idéerna i visionen ”Mötesplats Norrtälje hamn”.
- Vi vill inte kalla det kulturhus, vi har tänkt oss en mycket ­bredare användning, säger Johnny Rosén.

Annons

Det har talats om kulturhus i hamnen då och då genom åren. Nu lanserar arkitekten Mats Wedberg och Johnny Rosén, som arbetat med olika byggprojekt, en ny och bredare vision för området.

”Mötesplats Norrtälje hamn” innehåller både ett forum för kulturlivet, bostäder i en av silorna och en liten park vid vattnet.

 Vi har valt att inte kalla det kulturhus, vi hoppas att många kan samlas runt projektet, säger Johnny Rosén.

Ambitionen är att lyfta fram hamnområdet och utveckla det.

 I dag ligger attraktionen i Norrtälje i stadskärnan och Pythagoras, det skulle kunna finnas mer. Hamnen är ett vakuum, säger Johnny Rosén.

”Mötesplats Norrtälje hamn” började växa fram när de upptäckte den stora, låga byggnaden bredvid den stora silon. Huset, som har 3 600 kvadratmeters yta, ägs av Lantmännen står tomt i dag. Mats Wedberg och Johnny Rosén ­fastnade för den stabila grundkonstruktionen och läget

i hamnen.

 Det har en placering som är väldigt fin, vi har tänkt att man kan skapa ett allkonstverk av det hela, säger Mats Wedberg.

De har tagit fram en modell som visar den tänkta ombyggnaden. Innanför väggarna finns en större sal med scen och plats för 300 personer i publiken, en mindre sal och en del andra utrymmen.

Tanken är att använda huset till både teater, konserter, konferenser och utställningar.

 Det finns behov av en ny scen i Norrtälje. Roslagsskolans aula i all ära, men det är trots allt en aula, säger Johnny Rosén.

Ett tak som sveper ner mot fasaden som ett segel har placerats ovanpå byggnaden tillsammans med en glasvåning som släpper in ljus. En brygga leder över till en mindre byggnad, där de tänker sig utställningar, kanske den Evert Taubesamling, som eventuellt kommer till Norrtälje (se gårdagens NT).

I visionen ingår också att bygga om den stora silon till bostäder och placera solfångare på ena fasaden - och att göra om den yttersta delen av hamnen till en liten park.

 Den nya societetsparken i söderläge, med utsikt över viken, säger Mats Wedberg.

Nu tänker de presentera ”Mötesplats Norrtälje hamn” för olika intressenter, bland annat företrädare för kommunen och Roslagens sparbank. De tänker också skapa en juridisk person för att driva idéerna vidare.

 Vi vill öka kapaciteten och trovärdigheten, säger Mats Wedberg.

Han räknar med att ombyggnaden av den låga byggnaden kan kosta cirka 150 miljoner kronor.

 Det är ett stort projekt, det gäller att fler kommer in, säger Mats Wedberg.

Mer läsning

Annons