Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De ljög oss rakt upp i ansiktet"

Han är arg och besviken. Hans bank har gjort en ekonomisk kalkyl på bostadsrättsföreningens lån utifrån dagens ränta - avgiften kommer att behöva höjas med 30 till 50 procent, inte maximalt 20 procent.
- De satt där och ljög oss rakt i ansiktet. Det här är inte sant, säger mannen som köpt en lägenhet av Sweden Properties.

Annons

I måndags kallades bostadsrättsägare i ett av Sweden Properties idag färdigställda projekt till föreningsstämma. Bostadsrättsägarna bjöd in Norrtelje Tidning för att anonymt delta i stämman under förutsättning att vi inte lämnar ut namn eller plats.

Innan mötet sitter ett par bostadsrättsägare i en av de nya lägenheterna och går igenom kallelsen.

Jag har pratat med min advokat och vi ska inte tillåta någon ansvarsfrihet, säger en av männen.

Vi tänker inte låta oss luras av de här människorna, säger båda.

De känner till vad som har hänt i Norrtälje.

Sweden Properties styrelseordförande Christopher Sifvert kommer till mötet i sällskap med kusinen Carl Sifvert. Med är också Christophers advokat Magdalena Schmidt. Tolv vanliga bostadsrättsägare är på plats. Carl Sifvert har en fullmakt att representera den sittande interimsstyrelsen som inte är där.

Stämman inleds och Magdalena Schmidt väljs till stämmoordförande. Tidigt kommer invändningar.

Jag vill att hela stämman bordläggs. Vi har inte fått föreningens bokslut och har därför inget underlag för att besluta om ansvarsfrihet för den sittande styrelsen, säger en man.

Magdalena Schmidt börjar argumentera, men går till slut med på att stryka frågorna gällande ansvarsfrihet och beslut om ekonomin. Mötet fortsätter.

Hur ser ekonomin i bostadsrättsföreningen ut egentligen? frågar en kvinna.

Christopher Sifvert berättar att byggkostnaderna dragit över rejält, eftersom byggentreprenören SK Construction inte haft koll på utgifterna, men att han tagit den smällen själv. För föreningen ser ekonomin bra ut.

Trots kritiken fortsätter stämman med förslag på ny styrelse. Christopher Sifvert väljs in, tillsammans med ytterligare fem personer.

Till slut har man nått den sista kritiska punkten på dagordningen: förslag till höjda avgifter.

Som ni kanske känner till så har våra företag stora problem på grund av ett projekt i Norrtälje. Tidningen där har hängt ut oss rejält, men vi är reko gubbar, säger Christopher Sifvert.

Problemet är dock att i dagsläget går föreningen back. Mer pengar måste in i kassan. Att iordningställa och hyra ut parkeringsplatser i föreningens ägo skulle dra in 1500 per kvartal och parkering.

… 500 kronor i månaden! Vem skulle betala det för en utomhusparkering här? utbrister någon.

Det är inte mina siffror utan det står i föreningens ekonomiska plan, svarar Christopher Sifvert.

Ett annat problem är att fastighetens hyreslokaler är outhyrda sedan flera månader. Nu framkommer att den sittande styrelsen belånat bostadsrättsföreningen med tre miljoner extra för tilläggsarbeten som hyresgästerna krävt. Förvirring uppstår kring denna oförutsedda utgift. Christopher menar att extrautgiften kommer att kvittas mot att man höjer avgiften på lokalen.

Allt stämmer även om siffrorna inte går ihop, inflikar Magdalena Schmidt.

Trappstädning, underhållsarbeten och allmänt fix har legat nere för att företagen som skött detta inte fått betalt.

Jag tycker inte att det är ok att det är så här. Jag har betalat två och en halv miljon för min lägenhet. Varför betalar vi en avgift om vi inte får någonting för det? säger en man.

Christopher Sifvert menar att det inte är hans problem att ta allt fix.

Det får ni ta med byggbolaget SK Construction. Vi har ringt dem hur många gånger som helst för att påpeka att anmärkningar på slutbesiktningen inte åtgärdats, men de lägger bara på luren, säger han.

Christopher Sifverts lösning är att stämma byggbolaget.

Ni måste gå på med advokater. Vi sitter själva på krav mot SK Construction, säger Christopher Sifvert.

Dessutom måste föreningen höja avgifterna, på grund av ökade räntor.

I värsta scenariot måste vi höja med 20 procent vid årsskiftet, säger Christopher Sifvert.

Det är skandal! Jag har som mest räknat med en avgiftsökning med fem procent, allt står ju i den ekonomiska planen, säger en man.

Magdalena Schmidt förklarar att den ekonomiska planen bara är ett rättesnöre och att det aldrig funnits några garantier, men att avgiftshöjningen skulle bli så stor som 20 procent tror hon inte.

16 procent kanske, säger Carl Sifvert och det tycker Magdalena Schmidt verkar mer rimligt.

Bedrövade går bostadsrättsföreningens medlemmar från mötet efter flera timmars ivrigt diskuterande.

Norrtelje Tidnings reporter dröjer sig kvar, för att få svar på några frågor.

Står du för vad du gjort i Norrtälje och vad du sagt under mötet i kväll?

Jag förstår inte varför ni attackerar mig, skriver om mina bilar, vad har jag gjort för fel? säger Christopher Sifvert.

Till att börja med har du väll beställt varor och tjänster i Norrtälje utan att betala?

Allt det där är bankens fel och de där entreprenörerna kör runt i Mercedes och har gjort sig en rejäl hacka på de här affärerna. Ok, det kanske är någon som har råkat illa ut, säger Christopher Sifvert, som menar att han sålt sina bilar och sitt hus för att rädda projekten.

Han vill inte svara på fler frågor. När Magdalena Schmidt blir medveten om att Norrtälje Tidnings reporter suttit med under stämman blir hon upprörd.

Först alla skriverier och nu det här… Christopher jag tycker att vi ska gå vidare med det här juridiskt, säger hon.

Mattias Leksell, vd för SK Construction.

Ingenting som Sweden Properties säger stämmer. Entreprenaden hade ett fast pris. Precis som i Norrtälje har vi, eftersom Sweden Properties inte velat betala, gjort en förlikning om priset och kommit till ett avslut. Sweden Properties har så vitt jag vet inga krav mot oss. Slutbesiktning är gjord och alla anmärkningar har åtgärdats. Varken Christopher Sifvert eller någon annan från Sweden Properties har ringt mig eller mitt företag.

Carlos Cancino, pressansvarig på Danske Bank

Banken har följt det låneavtal och skuldebrev som upprättats och bostadsrättsföreningen Riddaren i Norrtälje har fått krediter beviljade enligt detta avtal.

Mer läsning

Annons