Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De här personerna borde ha näringsförbud"

Byggherren Nils Bengtsson känner väl till männen bakom Stadthärvan. För sex år lurade de honom på 13 miljoner efter ett bygge i Stockholm.
- Och nu har de lurat människor igen i Norrtälje. Helt otroligt att de kan hålla på såhär. Att ingen sätter stopp, säger han.

Annons

Egenföretagaren och byggherren Nils Bengtsson är en av många som blivit lurad av herrarna bakom Stadtbygget. Året var 2002 och som delentreprenör hade han haft ansvaret för en ombyggnation av ett gårdshus på Roslagsgatan 22 i Stockholm. Beställare var ett företag som hette Möblerade Bostäder, bakom företaget stod precis samma personer som nu var ansvariga för Stadtbygget, Thomas Ryberg, Christopher Sifvert och Lennart Lundh. Men när arbetet var färdigt och det var dags att betala vägrade de. Då stämde Nils Bengtsson Möblerade Bostäder och tog ärendet till Stockholms tingsrätt.

Fordringarna var ursprungligen på 13 miljoner, men av processekonomiska skäl sänktes kravet till 7 miljoner.

Jag betalade alla mina underentreprenörer och sen trodde jag att vi skulle få rätt i Stockholms tingsrätt. Jag skulle i alla fall få tillbaka en del av pengarna, säger Nils Bengtsson.

Tingsrätten kallade till förhandlingar. Men gång på gång uppstod problem som gjorde att man var tvungen att skjuta på rättegången. Åren gick och gick.

De visste hur de skulle förhala. De hade kallat 18 vitten och bytte advokat minst tre gånger. Någon gång kom Lennart Lundh till förhandlingarna och meddelade att han inte hade råd med advokat, säger Nils Bengtsson.

Efter fyra år av uppskjutna förhandlingar i tingsrätten gick Möblerade Bostäder i konkurs.

De hade tagit alla inkomsterna från sålda bostadsrätter och i flera års tid slussat iväg pengarna ur bolaget genom olika företag tills de tills slut var borta en klassiker, säger advokat Teddy Wallén som var Nils Bengtsson juridiska ombud.

Miljonerna som Nils Bengtsson hade i fordringar var plötsligt helt värdelösa.

Jag var uppe och pratade med konkursförvaltaren, men det var inget att göra. Då visste jag att pengarna hade förts ur landet men konkursförvaltaren sa bara att han inget kunde göra, säger Nils Bengtsson.

Då gick han upp till Skatteverket.

Jag visste att Thomas Ryberg bodde i Stockholm trots att han var skriven i England. Men på Skatteverket sa de bara att sådana här människor köper räkningar som bevisar att de bor utomlands.

Historien har gjort att Nils Bengtsson ställer sig tveksam till hela rättssystemet.

De här personerna borde ha näringsförbud, hur kan man tillåta dem att fortsätta lura människor som de nu har gjort i Norrtälje.

Advokat Teddy Wallén ger en aspekt på svårigheterna i att få stopp på förfarandet.

Tingsrätten kan inte hantera sådana här processer, säger han.

Mer läsning

Annons