Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blev lurade på sin dröm

Norrtäljebon Samuel Hermelin och frun Christina skulle flytta hundra meter till en lite större 3:a. Nu kan flytten, efter fiaskot med ombyggnationen av Stadt, komma att kosta familjen tre miljoner. - Vi känner oss blåsta, säger Samuel Hermelin.

Annons

Lockad av löften om en lite större lägenhet och en takterass slog Samuel och frun Christina till de köpte en av lägenheterna i byggprojektet kring gamla stadshotellet. Det skulle inte bli någon långflytt då familjen sedan tidigare bor inne i stan.

Lägenheten är kanonfin, läget helt fantastiskt. Men om bostadsrättsföreningen skulle gå i konkurs kommer det att bli förödande för oss ekonomiskt. Vi har flyttat in och betalat tre miljoner för vår lägenheten, säger Samuel Hermelin.

Miljoner som nu kan vara borta. Han berättar att en del affärer avbröts i sista stund när man insåg hur illa ställt det var med bygget. Eftersom familjen Hermelin redan tillträtt lägenheten fanns inte den möjligheten.

Vi är flera i huset som gjort det här misstaget, men som tidigare chefsjurist på SBAB känns det förstås extra pinsamt för mig, haha, nej det här är ingenting att skratta åt.

Innan de köpte lägenheten tittade paret på den ekonomiska planen för bygget och bostadsrättsföreningen. De tittade också på årsredovisningen för Sweden Properties som ansvarade för bygget. Allt såg jättebra ut.

Personerna vi pratat med på Sweden Properties var hela tiden så trevliga. Även när vi insåg att det fanns problem sa de att allt skulle fixa sig.

Idag är inställningen till företaget en annan.

Nu är man bara ännu mer besviken, man känner sig minst sagt lurad, säger Samuel Hermelin.

Tänkte ni på säkerheten för er insats?

Ja och det fanns en färdigställandegaranti, men den är ju helt värdelös nu när företaget som ställde garantin har gått i konkurs, säger Samuel Hermelin.

Utanför lägenheterna vittnar flyttkartonger om hur kort tid ron i de nya hemmen varade. Trots allt har Samuel ändå förhoppningen att allt ska lösa sig.

 Det finns tre parter som är intresserade av att få till en lösning på det här. Vi i bostadsrättsföreningen och banken så klart men också kommunen, byggarbetsplatsen är ju ett bekymmer och en skamfläck, säger Samuel Hermelin.

Trots stor frustration kan han just nu inte göra annat än att vänta. Bostadsrättsföreningen ligger under en rekonstruktion där det ska utredas om den går att rädda och vad som då återstår att göras. Det kan dröja veckor eller månader innan han vet om de förlorat sina pengar.

Det kan vara så att det går att få ordning på föreningen, men alla vi som köpt en lägenhet är ändå i viss mening blåsta, säger Samuel Hermelin.

Patrik Ekström

[email protected]

Pengarna försvann till LuxemburgSamtidigt som stora summor tillfördes byggnationen kring Stadt tömdes Sweden Properties, som ansvarade för pengarna och projektet, på ekonomiska tillgångar. Nu vill juristerna som undersöker härvan komma åt de 17 miljoner som förts över till moderbolaget i skatteparadiset Luxemburg.

Under åren 2007 och 2008 har Stadtprojektet dragit in stora summor likvida medel. Bara genom försäljningen av bostadsrätter har Sweden Properties, som ansvarat för projektet, inbringat 20 till 30 miljoner. Till det kommer stora belopp som projektet fått genom banklån.

Parallellt har stora ekonomiska tillgångar, värda minst 17 miljoner förts över från Sweden Properties till moderbolaget Cordura Property SA med säte i Luxemburg. Detta alltså samtidigt som ansvariga i företaget känt till de ekonomiska svårigheterna med projektet och man gjort allt för att bli av med de tomma lägenheterna i fastigheten.

Sweden Properties har sagt att transaktionerna till moderbolaget inte är pengar från bostadsrättsköp, men om det visar sig att det i själva verket är det kan vi kräva tillbaka pengarna. Ingen ska kunna ha dragit fördel av den här situationen, säger Hans Ödén, advokat och av Stockholms tingsrätt tillförodnad rekonstruktör i Sweden Properties.

I dagsläget är Sweden Properties nära konkurs och tillgångarna som finns kvar är låsta av Norrtälje tingsrätt sedan företaget stämts av flera underleverantörer. Hans Ödén som ska försöka rädda företaget undan konkurs menar att transaktionerna till moderbolaget är en av orsakerna till Sweden Properties ekonomiska problem. Om pengarna betalas tillbaka kan bolagets betalningsproblem i huvudsak vara undanröjda.

Ett stort antal underentreprenörer står med fordringar i miljonklassen för utförda arbeten vid ombyggnationen av Stadt. Företagen, flera i Norrtälje, stämde redan i början av juni Sweden Properties och dotterbolaget Torgholmen då man misstänkte att bygget var på väg i konkurs. Detta för att förhindra att pengarna som fanns kvar i bolagen skulle försvinna. Man hade helt enkelt de farhågor som nu visat sig stämma att pengarna skulle överföras till moderbolaget i Luxemburg.

Det gällde ju att komma in med någonting fort. Med koncernen och ägarna i utlandet kunde man från andra härvor misstänka någonting, säger advokat Anders Pethrus, underentreprenörernas juridiska representant.

I stämningsansökan skriver han att hela Stadtprojektet är grundat på felaktiga kostnads- och försäljningskalkyler och att byggnationen inte varit en lönsam affär för de inblandade parterna.

En tråkig och ledsam historia för mina klienter som har jobbat utan att nu få någon betalning, säger Anders Pethrus

Även om de 17 miljonerna betalas tillbaka är det ändå oklart om underleverantörerna kommer att få betalt för sitt arbete. Deras krav är nämligen ställde på dotterbolaget Torgholmen som gått i konkurs.

Flera av företagen menar att moderbolaget Sweden Properties har gått i god för betalningarna, men något sådant juridiskt bindande avtal har jag inte lyckats hitta, säger advokat Jonas Premfors som är konkursförvaltare i Torgholmen AB.

Sweden Properties har hela tiden sagt sig vara ovilliga att ta ansvar för fordringar ställda mot dotterbolaget.

Men även i Torgholmen ska konkursförvaltaren undersöka transaktionerna inom koncernen.

 Det ligger för ramen för utredningen, men vi har inte sett några oegentligheter än så länge. Även om det skett några transaktioner till moderbolagen är det inte säkert att det är olagligt, säger Jonas Premfors.

Torgholmen har idag leverantörsskulder på 25 miljoner.

Bostadsrättsföreningen Riddaren 1 har också de tillsatt en revisor som ska granska alla ekonomiska transaktioner inom och från föreningen.

Patrik Ekström

Mer läsning

Annons