Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska sekten Trind bakom otillåten insamling

Den kritiserade hjälporganisationen Humana fortsätter att bedriva klädinsamling i Norrtälje utan 90-konto och markägarnas tillstånd. Bakom klädinsamlingen står sekten Tvind och fem jagade danskar.

Annons

På en parkeringsplats i centrala Norrtälje står tre gröna containrar i vilken människor ombeds lägga kläder för återvinning. En skylt berättar att gåvan går som bistånd till Afrika, men

Humana, organisationen som står bakom klädinsamlingen, är en av Sveriges mest ökända välgörenhetsidkare. Mer kända under namnet UFF uppdagade tidningen Dagens Nyheter hur pengarna från sålda kläder istället för att gå till välgörenhet hamnade hos sekten Tvind, diverse vinstdrivande organisationer och i den danske grundarens fickor.

Humana finns med på vår varningslista och vi avråder således från att ge kläder eller pengar till denna organisation, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för Frivilligaorganisationernas insamlingsråd (FRII).

I samband med att kopplingen till Tvind blev känd under början av 2000-talet förlorade UFF sitt 90-konto och gick i konkurs, men klädinsamlingen återuppstod under namnet Humana.

Mer läsning

Annons